IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Козметични трикове с лавандулата

18 декември 2013 07 08

Това етерично масло е вълшебен еликсир за здраве и красота

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Лавандулата е най-универсално от всички етерични масла и известна със своите релаксиращи ефекти върху тялото. Но терапевтичните свойства за кожата на лавандулата са оценени от хилядолетия. Тя може да се използва за почистване на прорязвания, натъртвания и кожни раздразнения. Ароматът ѝ има ободряващ, но и успокояващ и балансиращ ефект – физически и емоционално. Лавандулата може да се ползва в козметиката наравно с много други козметични продукти, и често – вместо тях.

1 Ароматерапия

Втрийте 2-3 капки лавандула в шепите си и вдишайте аромата, като покриете лицето си с дланите си. След това разтрийте краката и китките, което носи незабавно успокояващо действие върху цялото тяло.

2 Лек сън

Втрийте малко масло от лавандула в дланите си, след което минете с тях върху възглавницата си – това ще ви осигури лек сън.

3 Срещу ухапвания и ужилвания

Една капка от лавандуловото масло върху ухапаното място и ще се спасите от подуване и раздразнение на кожата. Същото важи и за малки изгаряния като например от чай.

4 Екзема и дерматит

Смесете няколко капки лавандулово масло с растително масло (кокос, сусам или друго) и прилагайте локално.

5 Срещу гадене

За да облекчите симптомите, сложете няколко капки масло от лавандула зад учите или около пъпа. Помага особено по време на път.

6 Суха или напукана кожа

Лавандуловото масло овлажнява и подхранва кожата на устните при слънчеви изгаряния или при студено време.

7 Сенна хрема

Вдишването на лавандула помага за облекчаване на симптомите.

8 Против пърхот

Няколко капки от лавандуловото масло, втрити с масаж върху скалпа преди баня помагат за успокояване на производството на себум.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари