IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плюсовете и минусите на домашната козметика

16 май 2014 07 51

Какви продукти да използвате е въпрос на личен избор и предпочитания

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Когато се опитвате да подобрите своя начин на живот и да го направите по-екологичен и зелен, домашно приготвената козметика изглежда като най-добрата идея по отношение на красотата. Невинаги обаче собственоръчно направените продукти предлагат същото удобство и ефекти, както тези, закупени от магазина.

За да решите кое си струва повече, запознайте се с плюсовете и минусите на домашната козметика. Важно е да знаете колко дълго може да използвате определен домашно приготвен козметичен продукт и какво може да направите, за да удължите неговата употреба.

Плюсове на домашната козметика:

Използват се само органични съставки

Когато човек има чувствителна кожа, използването на нежни и щадящи кожата продукти е задължително. Така че в този случай домашната козметика с органични съставки е голямо предимство. Може да намерите изобилие от съставки в своята кухня, които да ви послужат за маска за лице, например. Най-големият плюс е, че в тях не се съдържат никакви химикали.

Контролирате формулата

Освен използването на пресни и органични съставки, имате възможност и ефективно да коригирате формулата на продукта. По този начин може да създадете идеалния продукт, който да отговаря на вашите собствени нужди.

Използването на свежа козметика

Едно от най-големите предимства на домашната козметика е, че знаете, че прилагате нещо върху кожата си, което току-що сте приготвили. Всички съставки са свежи. По този начин може да сте спокойни, че антиоксидантите от маслата и плодовете са наистина запазени.

Спестявате пари

Много пъти създаването на домашен продукт ще ви спести харченето на много пари за скъпа козметика, пълна с консерванти и изкуствени аромати. Всеки път си забърквайте колкото ви е необходимо и не влизайте в излишни разходи.

Защита на кожата от вредни химикали

Няма значение дали имате чувствителна кожа или алергии. Вие трябва да пазите кожата си от химикали, колкото може повече. За щастие, домашната козметика съдържа точно това, което вие сложите в нея.

Снимка: Thinkstock

Негативи на домашната козметика:

Ограничени ефекти

Макар големият проблем на козметиката в магазините да е това, че тя съдържа вредни химикали, именно те правят ефектите на продукта по-бързи. Домашната козметика действа по-бавно и резултатите са видими след повече време. За нея се изисква голямо постоянство.

Трудности, свързани със съставките

Докато някои съставки на домашната козметика присъстват във всяка кухня, други могат да бъдат по-трудни за намиране. Например, може да изпитате затруднения при намирането на някои етерични масла за приготвянето на дадена рецепта.

Време за приготвяне

Някои домашно приготвени маски за лице се нуждаят от само една минута или две, за да се смесят съставките. Това обаче не важи за всички – в някои случаи трябва да си отделите повече време.

Проблеми при съхранението

Всеки домашно приготвен продукт, който включва вода, може да бъде благодатна почва за отглеждане на бактерии и плесен. Ако искате да запазите домашния продукт по-дълго време, трябва да го съхранявате в херметичен контейнер на хладно и тъмно място. Рецепти, включващи мляко са още по-трудни за съхранение.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )