Хубавият тен и сияйна кожа са постижими и без безкрайно излагане на слънце и бронзанти. Тайната е в хапването на определени плодове и зеленчуци.
Ще ги разпознаете по цвета – оранжево, червено и жълто. Те могат да променят цвета на кожата ви, придавайки ѝ приятен оранжево-розов нюанс.
„Определени оранжеви и червени плодове и зеленчуци са богати на каротеноиди, бета каротин, алфа каротин и ликопен и добавят естествен блясък на кожата. Такива са морковите, доматите, динята, сладките картофи, папаята, грейпфрутът и кайсиите.”, твърди Джесика Левинсън, експерт по хранене към Nutritioulicious.
Каротеноидите са мастноразтворими, казва Левинсън, така излишните каротеноиди се съхраняват в мастния слой точно под кожата. Ако имате по-светла кожа, тя лесно може да промени цвета си. Направено е кратко проучване, при което кавказки участници са включили в менюто си по три порции храни, богати на бета каротин и ликопен, дневно. След шест седмици, кожата им е имала по жълтеникаво-розов цвят, а самите те изглеждали по-свежи и здрави.
Може ли каротеноидите да доведат по прекалено пожълтяване на кожата?
Да, възможно е. Това състояние се нарича каротенозис и се наблюдава макар и много рядко при децата и някои вегетарианци, които консумират основно въпросните плодове и зеленчуци. База за притеснение обаче няма, ако се храните разнообразно и поемате по не повече от 2-3 порции от тези продукти на ден.