IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващо: Кафето е хидратиращо, както водата

24 януари 2014 15 00

Диуретичният ефект на кофеина е базиран на количеството на водата в напитката

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Макар кафето да присъства в ежедневния ритъм на много хора, за него се знаеше, че има дехидратиращо действие. За щастие на любителите на кофеиновата напитка, оказва се, че това твърдение е мит. Според учените, колкото и трудно за вярване да е, няколко чаши кафе на ден са също толкова хидратиращи, както водата.

Изследователи от Университета на Бирмингам призоваха здравните съвети да бъдат актуализирани, за да отразят новите констатации. Софи Килер смята, че „легендата“ за дехидратиращият ефект на кафето произтича от изследване, направено от кофеинови проби преди повече от 80 години.

Килер добавя: „Смята се, че 1,6 милиарда чаши кафе се консумират ежедневно по целия свят, така че съществува голям интерес да се изясни дали с консумацията на кафе се налага човек да приема още течности и дали кафето причинява ниско ниво на хронична дехидратация“.

Изследователите направили експеримент с участието на 50 мъже. В продължение на три дни доброволците трябвало да спазват един и същ хранителен режим, както и им били забранени упражненията и алкохолът. Една част от мъжете пиели по четири чаши вода на ден, докато другата част – само по чаша кафе.

След края на експеримента били направени тестове на кръвта и урината, като при всички участници те показали добра хидратация. Европейската препоръка е жените да пият по около 1,5 литра течност на ден, докато при мъжете консумацията скача до около 2 литра ежедневно. Въпреки това експерти смятат, че кафето не се брои към тези норми. Други съветват кофеиновата напитка да се пие винаги с вода, за да се избегне дехидратацията.

Според изследването на Софи Килер обаче кафето не може да обезводни организма, най-малко, ако се консумира в умерени количества. Също така диуретичното действие на кофеина в нормална чаша кафе е базирано повече на количеството вода в напитката, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари