IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Риба, месо, плодове и зеленчуци за здраво сърце

20 април 2010 07 11

Витамини от В групата предпазват от инсулт и сърдечносъдови заболявания

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Хората, които консумират богати на витамин В6 и фолиева киселина храни, са изложени на понижен риск от инсулт и сърдечносъдови заболявания, съобщи ЮПИ, позовавайки се на резултатите от японско изследване.

Специалисти от университета на Осака са анализирали данни за хранителните навици на над 23 000 мъже и близо 36 000 жени.

Изследователите са установили, че жените, които консумират повече храни, богати на витамин В6 и фолиева киселина по-рядко умират от инсулт и сърдечносъдови заболявания.

При мъжете тези витамини от В групата намаляват риска от смъртност вследствие на сърдечна недостатъчност.

Според специалистите фолиевата киселина и витамин В6 действат благоприятно, като понижават нивата на аминокиселината хомоцистеин в кръвта.

Предишни проучвания са показали, че повишените нива на хомоцистеин вредят на вътрешното покритие на кръвоносните съдове и допринасят за образуването на тромби.

Богат източник на витамин В6 са рибата, месото и пълнозърнестите продукти, а фолиева киселина се съдържа в плодовете и зеленчуците.

КоментариКоментари

Георги Александров ( преди 14 години )
Напълно съм съгласен с ползата от тези храни. Проблемът е, че плодовете и зеленчуците на пазара май са повече пластмаса и ГМО, отколкото източник на витамини и минерали. Ние залагаме на хранителни добавки като източник на здраве, а зеленчуците са за салата, без големи очаквания към тях...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар