Хората, които консумират богати на витамин В6 и фолиева киселина храни, са изложени на понижен риск от инсулт и сърдечносъдови заболявания, съобщи ЮПИ, позовавайки се на резултатите от японско изследване.
Специалисти от университета на Осака са анализирали данни за хранителните навици на над 23 000 мъже и близо 36 000 жени.
Изследователите са установили, че жените, които консумират повече храни, богати на витамин В6 и фолиева киселина по-рядко умират от инсулт и сърдечносъдови заболявания.
При мъжете тези витамини от В групата намаляват риска от смъртност вследствие на сърдечна недостатъчност.
Според специалистите фолиевата киселина и витамин В6 действат благоприятно, като понижават нивата на аминокиселината хомоцистеин в кръвта.
Предишни проучвания са показали, че повишените нива на хомоцистеин вредят на вътрешното покритие на кръвоносните съдове и допринасят за образуването на тромби.
Богат източник на витамин В6 са рибата, месото и пълнозърнестите продукти, а фолиева киселина се съдържа в плодовете и зеленчуците.