И ако не мислите да ядете червени боровинки, за да се предпазите от цистит, то опитайте се да ги включите в менюто си в името на здравите си зъби.
Американски учен заяви, че червените боровинки са полезни за зъбите, защото се борят с бактерии в устата, които атакуват зъбния емайл.
Захарта не разяжда директно зъбния емайл, а служи като храна на бактерии, които го правят.
Хюн "Мишел" Ку от медицинския център към университета на Рочестър в щата Ню Йорк поясни, че битката за добра орална хигиена всъщност е срещу микроби като S. mutans, които се хранят с полепнали по зъбите захар и въглехидрати и произвеждат киселина, която разяжда зъбния емайл.
"Естествени вещества предоставят големи възможности за спиране процеса на разваляне на зъбите - увери Ку, който е стоматолог, микробиолог и експерт по храненето. - Лабораторни изследвания доказаха потенциала на тези съставки, които евентуално ще бъдат вкарани в пасти за зъби или в течности за изплакване на устата, за да се спре развалянето на зъбите."
Той отбеляза, че полепнало по зъбите бяло вещество е като укрепление, създадено от молекули, наречени глюкани. То осигурява убежище на бактериите, за да растат и да произвеждат киселина.
Червените боровинки обаче съдържат съставки, които се борят с глюканите. Тези съставки не унищожават самите бактерии, а техните убежища.
Учените са изолирали съставки, наречени проантоцианидини, в червените боровинки. Те намаляват производството на глюкани със 70 на сто у плъхове.