Тъкмо помислихме, че за Омега-3 мастните киселини се е казало всичко, а сега научаваме още любопитни факти, свързани с тях и влиянието им върху здравето ни.
Знаете ли, че маслото от арктически крил (вид полярна риба) съдържа най-ефективната форма на омега-3?
Изследователи получават начин на извеждане на маслото от източника, като запазват структурата на ценните полиненаситени мастни киселини.
По този начин организмът ги получава в естествен и лесно усвоим за него вид, което многократно повишава ефективността им.
Омега-3 мастните киселини са сигурен помощник за регулиране на холестерола в кръвта.
Те участват в образуването на „добрия“ HDL холестерол, който има ролята да извежда „лошия“ LDL от кръвоносните съдове, натрупан от тежките мазнини, които поемаме с храната.
С прочистващия кръвоносната система ефект, Омега-3 помага и за нормализирането на високото артериално налягане и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.
Киселините са важен градивен материал за образуването и поддържането здравината на клетъчната мембрана, което ги прави жизненонеобходими.
Нови научни изследвания показваха, че Омега-3 играят важна роля за формирането на сиво вещество в мозъка, особено в зоните, отговарящи за емоциите.
Доказано е, че хората консумиращи рибния продукт се радват, както и на добра памет и концетрация, така и на добър тонус и настроение, което ги превръща в подходящо средство в състояния на хронична умора.
Съдържащата се в състава на Омега-3 с рибен произход докозакесаенова киселина при усвояване от организма се превръща в ново химично съединение резолвин D2.
То има ролята да възпрепятства възпалителните процеси, което прави тези полиненаситени мастни киселини особено полезни за хора с проблеми със ставите и други хронични възпалителни заболявания.
Комбинацията на Омега-3 с други полезни за организма вещества може многократно да засили ефекта им, от което могат да се извлекат нови силно търсени ползи.
Повече можете да научите тук.