Какво по-хубаво от свежа салата с краставица, поръсена с копър и прясно изцеден лимонов сок? А може и таратор...
Един от най-популярните и обичани пролетни зеленчуци е именно краставицата, та затова решихме да ви разкажем малко повече за нея.
Смята се, че тя произлиза от територията на Индия и е култивирана в Западна Азия преди 2000 години пр.н.е.
90% от съдържанието й е водно. Това е причината зеленчукът винаги да ни се струва хладен и да е толкова предпочитан през идващите месеци. Любопитно: температурата в месестата част обикновено е с 20 единици по-хладна от температурата на въздуха.
С няколко парченца краставица можем приятно да освежим устата си или да притъпим усещането за глад, без да се притесняваме за фигурата си.
Количеството на въглехидратите в зеленчука е нищожно малко. Освен това, от 2 грама общо съдържание на въглехидрати, само един от тях представлява захари. И няма никакви мазнини.
Заради предимно водното си съдържание, половин порция краставица наброява само 10-12 калории. В същото време, количеството на полезни вещества е изключително малко.
Витамините, които се измерват в прохладния зеленчук, са витамин А и витамин С – само 2% от дневните нужди.
Краставицата е по-ценна с наличието си на фибри. 20 сантиметра от зеленчука осигуряват 12% от фибрите, необходими за деня.
Повече любопитни факти за здравословното хранене можете да научите от страницата на Puls.bg.