IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Краставица за свежест и малко килограми

4 април 2011 06 35

Един от най-популярните и обичани пролетни зеленчуци е именно краставицата, та затова решихме да ви разкажем малко повече за нея

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Какво по-хубаво от свежа салата с краставица, поръсена с копър и прясно изцеден лимонов сок? А може и таратор...

Един от най-популярните и обичани пролетни зеленчуци е именно краставицата, та затова решихме да ви разкажем малко повече за нея.

Смята се, че тя произлиза от територията на Индия и е култивирана в Западна Азия преди 2000 години пр.н.е.

90% от съдържанието й е водно. Това е причината зеленчукът винаги да ни се струва хладен и да е толкова предпочитан през идващите месеци. Любопитно: температурата в месестата част обикновено е с 20 единици по-хладна от температурата на въздуха.

С няколко парченца краставица можем приятно да освежим устата си или да притъпим усещането за глад, без да се притесняваме за фигурата си.

Количеството на въглехидратите в зеленчука е нищожно малко. Освен това, от 2 грама общо съдържание на въглехидрати, само един от тях представлява захари. И няма никакви мазнини.

Заради предимно водното си съдържание, половин порция краставица наброява само 10-12 калории. В същото време, количеството на полезни вещества е изключително малко.

Витамините, които се измерват в прохладния зеленчук, са витамин А и витамин С – само 2% от дневните нужди.

Краставицата е по-ценна с наличието си на фибри. 20 сантиметра от зеленчука осигуряват 12% от фибрите, необходими за деня.

Повече любопитни факти за здравословното хранене можете да научите от страницата на Puls.bg.

Автор на статията:
Милена Димитрова

КоментариКоментари