Мандарините ги споменаваме често и то изобщо не само в контекста на коледната трапеза.
Известно е, че цитрусовите плодове имат редица полезни качества, като най-известното е свързано със способността да поддържат фигурата стройна.
Данните от канадско изследване показват, че от мандарините може да има още по-голяма полза за здравето и че те спокойно могат да бъдат наричани суперплод.
Специалисти от университета на провинция Западна Онтарио са установили, че мандарините предпазват от сърдечносъдови заболявания, затлъстяване и диабет тип 2.
Плодът съдържа флавоноид - растителен пигмент, известен като нобилетин. Той е 10 пъти по-мощен от подобен флавоноид, богат източник на който са грейпфрутите.
За целите на изследването специалистите са подложили две групи мишки на Западна диета с богато съдържание на мазнини и прости захари.
Гризачите от първата група наддали на тегло и проявили признаци на метаболитен синдром - повишени холестерол и триглицериди (мазнини в кръвта), инсулин и глюкоза.
При тях било наблюдавано и затлъстяване на черния дроб. Всички тези показатели са рисков фактор за диабет и сърдечносъдови заболявания.
Към храната на мишките от втората група бил добавен нобилетин.
Гризачите останали с нормално тегло и при тях не било отчетено повишение на холестерола, триглицеридите, инсулина или глюкозата.
"Нобилетинът предпази мишките от затлъстяване, както и от атеросклероза - отлагане на плаки по стените на артериите, което може да доведе до инфаркт или инсулт", обяснява д-р Мъри Хъф от изследователския екип.
Не за първи път д-р Хъф и колегите му откриват потенциална здравна златна мина на бакалския рафт. Преди две години специалистите установяват, че вещество в грейпфрутите, известно като нарингенин, осигурява защита срещу затлъстяване.
"Интересното обаче е, че нобилетинът в мандарините има 10 пъти по-мощен защитен ефект от нарингенина в грейпфрутите", казва д-р Хъф.
(БТА)