IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Яжте риба, но не и пържена

27 май 2011 09 36

Ядем пържена риба - увеличаваме риска от сърдечна недостатъчност

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Начинът на приготвяне на рибата преди консумация е от важно значение за увеличаване на ползите от продукта за стимулиране здравето на сърцето, показва ново проучване.

В продължение на 10 години изследователският екип проследява хранителните навици и здравето на около 85 000 жени в постменопауза.

Установява се, че в сравнение с дамите, които рядко или никога не консумират риба, тези, които ядат 4 или повече порции на седмица имат с 30% по-нисък риск от развитие на сърдечна недостатъчност, но само ако рибата е печена във фурна или приготвена на огън или скара.

Храненето само с 1 порция пържена риба седмично е свързано с 48% по-висок риск от сърдечна недостатъчност.

Важно е хората да се фокусират върху здравословния начин на хранене и приготвяне на храната, казва д-р Доналд Лойд-Джоунс от Северозападния университет в Еванстън, щата Илинойс, и автор на проучването, публикувано в сп. Circulation: Heart Failure.

Учените анализират и здравословните ползи от различните видове риба. Консумацията на риба с тъмно месо като сьомга, скумрия и лефер се свързва с по-малък риск от сърдечна недостатъчност, в сравнение с риба тон или бяла риба като треска и морски език.

Констатациите потвърждават настоящите препоръки за хранене, които насърчават редовната консумация на риба като част от балансирания хранителен режим.

Рибите с тъмно месо могат да бъдат особено полезни за здравето на сърцето, поради високото си съдържание на омега-3 мастни киселини, за които се смята, че спомагат за понижаване на риска от сърдечно заболяване, като намаляват възпалението, кръвното налягане и увреждането на клетки.

Атлантическата сьомга, например, съдържа около 3-6 пъти повече омега-3 мастни киселини, отколкото риба треска или морски език.

Инфорацията ни дадоха от Puls.bg.

Автор - снимка

КоментариКоментари