IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

9-те най-големи естествени унищожители на мазнини (Част 2)

1 юни 2011 06 36

9 хранителни продукта, които ще стопят тлъстините ви за нула време

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Автор: Камбер

Много жени мечтаят да се избавят от излишните мазнини чрез чудодейния ефект на различни продукти и храни. Оправдани ли са надеждите им?

Има хора, които ежедневно се борят с подкожните мазнини. Те се потят във фитнесите, тичат по стадионите, подскачат из залите за аеробика, съкращават количеството на приеманите калории. Всички те спазват простичката формула на отслабването – разходът на енергия трябва да е по-голям от приеманите калории. Хвала на тях за волята, която проявяват!

Други хора, обаче, не са готови да хвърлят всичките тези усилия, за да достигнат до успеха. Те влагат солидни суми в различни „терминатори на тлъстинките" , а диетолозите ги подкрепят с охота в начинанието, предупреждавайки ги само да бъдат по-внимателни в консумацията.

Ето и останалите 4 "горелки на мазнини" (с първите 5 може да се запознаете тук):

6. Морски водорасли (или казано на прост латински Laminaria digitata)

Принцип на действие:

Запълва йодния дефицит, който пък води до нарушена функция на щитовидната жлеза, произвеждаща хормона на стройната фигура – тироксин.

За какво да внимаваме?

Диетолозите нямат нищо против морските водорасли, стига да не ги подправяте с майонеза или други мазнини в големи количества.

7. Витамините (old school, дето се вика)

Принцип на действие:

В случая, най-много ни интересува симпатичният L-carnitin (в скоби – B11). Той е мощен антиоксидант, който активизира топенето на мазнини.

Другите витамини също не са за пренебрегване - B13 стимулира обмяната на белтъци и снижава рисковете от болести на черния дроб; панагамовата киселина (В15), алфа-липоевата киселина (някои я наричат витамин N)и инозитолът (В8) нормализират липидния метаболизъм. Холинът(Б4) е необходим при преработката на мазнините. Важна роя играе и ферментът Q10, обезпечаващ насищането на тъканите с кислород и акумулиращ енергията, необходима за топенето на мазнините.

За какво да внимаваме?

Всички тези хранителни добавки са полезни и се приемат само, ако са изписани от лекуващия ви лекар.

8. Целина

Принцип на действие:

В нея няма ферменти със сложни латински имена, които топят мазнините само като ги погледнат малко по люто. Но тази тревица е богата на фибри и витамини, а освен това калориите й се броят на пръсти. Целината е от онези вълшебни растения, за чиято обработка тялото консумира повече енергия отколкото си набавя. В това се крие и целият трик за изгарянето на мазнини.

За какво да внимаваме?

Целината е за предпочитане пред ананаса и папаята при борбата с килограмите, защото алергиите към нея са изключително рядко срещани. Каквото и да си говорим обаче, тя няма да действа, ако не увеличите физическото натоварване.

9. Боровинки

Принцип на действие:

Тези горски плодове станаха голям хит, откакто тексаски учени случайно откриха, че те провокират разпадането на липидите в организма и снижават концентрацията им в тъканите.

За какво да внимаваме?

Биохимиците все още не са установили колко боровинки трябва да изядете, за да има ефект. Може да експериментирате – трябва само да намерите комбинацията от голямо количество свежи боровинки (само пресните съдържат магическото вещество) и чиста тоалетна в близост ( за всеки случай).

Автор - снимка

КоментариКоментари