Автор: Камбер, info@tialoto.bg
Ако попитате един работещ мъж, с какво се храни най-често, той най-вероятно ще ви отговори: „С каквото намеря".
В повечето случаи това означава мазна баничка за закуска, за обяд – „нещо по-здравословно"(таратор с мусака, тройка кюфтета с пържени картофки и бира), а вечер – ако е навън – „още бира и пица".
Между тези хапвания има и леки „инциденти" с дюнер, хамбургер и някое и друго парче торта.
Мъжете обичайно ядат повече от жените и доста по-лесно се поддават на масово предлаганите храни, които в 99% от случаите, трудно биха могли да минат за здравословни.
Не си мислете, че те не искат да се хранят здравословно, дори напротив, но се задоволяват с каквото има, защото мислите им са насочени другаде.
Мъжете искат да са мъжкари, като преди това е означавало да осигуряват храна за семейството с лов, а сега - да са материално осигурени.
Ако виждат перспектива за забогатяване, те работят практически денонощно, а работещите стават по-рано и, ако наблизо няма храна, гледат да убият апетита с цигара и кафе (често прилаган метод и при жените).
В същото време диетолозите от целия свят години наред съветват закуската да е по-обилна.
Тя е полезна не само за тялото (ядете по-малко на обяд), но и за мозъка – когато той е добре захранен с въглехидрати, мисли по-бързо и намира решенията по-лесно.
Царят на бързата сутрешна закуска несъмнено е яйцето – предпочитаното ергенско ястие, според скромните ни наблюдения. Затова си има причина – яйцата са на достъпна цена, приготвят се бързо и засищат отлично.
Ако имате смелост да попитате добре назобаните терминатори, позиращи пред огледалото на фитнес залите, коя е основната им храна, те ще отговорят – пилешки гърди и яйца, по-точно белтъците им.
В 100 грама яйчена маса (жълтъка и белтъка) има толкова калории, колкото в 100 грама телешко месо.
Напомняме, че средната маса на едно яйце е около 40-60 грама, като рекордьорът е измерен в Куба – цели 148 грама. (Очакваме скоро рекорда да падне, защото около АЕЦ Фукушима има отлични условия за поставяне на нов).
Белтъкът (за това се нарича белтък), е фрашкан до козирката с белтъци (протеини) и внимание – той съдържа нула грама мазнини. Всичките мазнини и витамини (А,D и Е) са в жълтъка, е който има и солидно количество холестерол – 2/3 от препоръчителната дневна доза.
Колко протеини са необходими дневно на човек? Зависи от физическата му активност.
Ако води по-заседнал начин на живот (залепнал за компютъра 12 часа в денонощието) - 0,8 грама протеин на 1 килограм телесно тегло.
Ако има добра физическа активност: 1,6 – 2.0 грама протеин на килограм телесно тегло.
Да, усилено спортуващите имат по-голяма нужда от протеини.
Според изследванията, човек консумира около 300 яйца годишно (горе-долу по яйце на ден).
Разбира се, никой не си прави един омлет от едно яйце, но все пак, според тази статистика, се случва да се храним с тях поне 1-2 пъти седмично.
Да си представим сега, че сте самостоятелно живеещ гражданин на Република България, който често прибягва към кокошия продукт. Трябва да си признаете, че ги правите винаги по един и същи начин!
Е, не ви ли омръзна? Тук ви предлагаме няколко скоростни рецепти за приготвяне на яйца, които може да си направите преди да „запушите с първото кафе за деня".
Омлет
Омлетът се е зародил в нечия френска кухня. Прави се от леко разбити яйца, които се запържват в тиган. Приготвят се лесно – чуквате две-три яйца в добре загрят тиган (при истинските майстори частички от черупката не падат в тигана).
Започвате ритмично да забърквате с една ръка, докато сместа се сгъсти. Можете да си ги сгънете в чинията подобно на палачинка и да украсите с някое магданозче и парче домат. Във френския вариант на омлета се включват мляко, вода или брашно. Въпросните добавки са удачни, ако трябва да храните повече гърла.
Варени яйца на очи
Бързият метод – в нагорещен тиган се чукват 2-3 яйца. Следващите две минути се гледате нетърпеливо с жълтъка, докато единият не издържи и не поръси другия с малко магданоз или червен пипер и не го изяде.
Има и още един вариант за яйца на очи, който е малко популярен метод у нас. Те просто се варят без черупките в гореща вода. Получава са мек кремообразен жълтък, обвит в пелената на белтъка.
Хубавото в случая е, че се готви без никаква мазнина и е идеален за хората на диета. Недостатъкът - трябва да изчакате, докато водата кипне.
Бъркани яйца „Амброзията на студента"
В този случай бъркате набързо жълтъка и белтъка в добре загрят тиган, а ако искате да се поглезите може да добавете бекон, шунка, домати, зелен лук и гъби.
Яйца по селски
Нашенският вариант - в разтопеното масло се задушават нарязаните на ситно и леко посолени чушки и домати (ако имате време, може да метнете и предварително сварени картофи).
Към тях се прибавя натрошено сирене и разбити яйца. Всичко това се посолява леко и се запържва, без да се разбърква. Поръсвате със ситно нарязан магданоз и сте готови.
(Ако искаш да се напънеш пред гаджето, може да пробваш мексиканският вариант:)
Върху тънка тортила ( мексиканска царевична питка), се слагат печени зеленчуци (домати, чушки), а отгоре се полага яйцето. Ако не ти се намира тортила под ръка можеш да пробваш с палачинка.
Изборът на автора – яйца по ергенски:
Взимам три яйца.... виждат ми се малко и прибавям още едно. Включвам котлона на макс (така де - няма време), полагам тефлоновия тиган, капвам мазнинка за всеки случай, чуквам максимално внимателно четирите яйца, подсвирвам фалшиво някаква мелодия, докато забърквам няколко пъти с добре отиграни движения. Пак ми се вижда някакво постно.
Отварям хладилника и ако ми се изпречи парче сирене, добавям и него в натрошен вид. След секунди яденето е готово.