fallback

Супер вълшебен плод: вълче грозде (годжи бери)

07 June 2011 12:26

То расте в Югоизточна Европа и Азия

Снимка: Dreamstime

Вълче грозде или Годжи бери са имената, под които е известен плодът на растението Lycium barbarum. То расте в Югоизточна Европа и Азия. Често е наричано тибетско и хималайско годжи – все имена, които не са пряко свързани с местата, на които вирее най-широко, но са често използвани на пазара за здравословни храни по света.Но защо през последните години самият плод, сок и множеството му производни (изсушени плодове, барчета, кисели млека, пюрета, семена), са така почитани от търсачите на полезна и лековита храна? Отговорът се крие в хранителния състав на годжито, в неговите силни антиоксидантни свойства, които го превръщат в един от супер плодовете. За успеха му в съвременния свят голям принос има и съдържанието на витамин С, което е сред най-високите познати в плод.По-голямата част от реколтата годжи бери идва от северните части на централен Китай (Ningxia Hui) и от западен Китай (Xinjiang Uyghur), където растенията виреят в огромни плантации до 1000 акра. Плодовете, добивани от над 600 години в Нинксия, в близост до плодородните земи на Жълта река, са считани за най-качествените в цял Китай и често са наричани „червени диаманти”. Традиционните китайските лечители и днес използват именно реколти от този регион.Плодът на това растение-чудо е много крехък. Това превръща брането му в деликатна задача - то е изцяло ръчно, за да се запази цялостта на малките топчета. Когато не са предназначени за директна консумация, плодовете се оставят да съхнат на слънце или се подлагат на механична дехидратация с помощта на топлинни потоци. Значението на този растителен вид в регионите му на добив е толкова голямо, че всяка година се организират пищни фестивали в негова чест.За съжаление, годжи берито почти никога не може да бъде намерено в свежата си плодова форма извън регионите на производство. На пазара се среща обикновено в опаковки сух плод, който обаче в голяма степен запазва благотворните свойства на свежия.Много популярен e сокът от годжи бери. Заради голямото количесто добре запазени полизахариди в него, му се приписват силни лековити свойства.Като цяло годжи е известно с благоприятните му влияния върху сърдечносъдови болести и възпаления, заболявания на очите (вкл. глаукома), смущения, свързани с нервната система; помага за превенция на ракови заболявания.  Счита се, че годжи е също активен имуностимулант, повлиява положително метаболизма, удължава живота, прочиства организма и спомага за намаляване на телесното тегло.

Автор на статията:
Tialoto.bg
Сподели
полезни храни плодове чай
5 коментара
fallback