IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Магията е в кората

9 юни 2011 05 30

Не белете ябълките

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ябълките са много полезни за здравето, стига човек да не бели кората им. Химикалът, който й придава блясък, поддържа мускулите, регулира теглото, нормализира холестерола и кръвната захар.

Безценният химикал се нарича урсолова киселина.

Той е изследван от Кристофър Адамс от университета на Айова, който търси лекарство срещу мускулна атрофия. От проверените от него 1300 съединения, единствено урсоловата киселина укрепва мускулите.

За изследването си Кристофър Адамс е добавил в храната на мишки малко урсолова киселина и ги подложил на пълни медицински тестове. Техните мускули станали по-големи, а захватът им - по-силен.

Ползата от химикала не се ограничила само с мускулите - холестеролът на мишките и мазнините, които задръстват кръвоносните съдове и увреждат сърцето, спаднали. С около една трета намалели и телесните им тлъстини.

Смята се, че урсоловата киселина засилва ефекта от инсулина и от инсулиноподобния фактор на растежа-1. Двата хормона са ключови за растежа на мускулите.

Най-богати на урсоловата киселина са корите на ябълките. Тя се съдържа също в червените боровинки, сините сливи и някои подправки - риган, босилек, мащерка.

Предишно изследване установи, че дрозофилите, получавали ябълков екстракт, живеят с 10 процента по-дълго и по-добре се движат с възрастта.

(БТА)

Автор на статията:
Милена Димитрова

КоментариКоментари