Родителите, които постоянно натякват на децата си да се хранят здравословно, със сигурност ще приветстват резултатите от ново изследване, което показва, че хората, консумиращи големи количества плодове и зеленчуци, живеят по-дълго.
Особено полезни са кръстоцветните зеленчуци като зеле, карфиол и броколи.
Авторите на проучването от университета "Вандербилт" отбелязват, че консумацията на повече плодове и зеленчуци не увеличава автоматично продължителността на живота.
"Възможно е хората, които включват в менюто си повече полезни храни, като цяло да водят по-здравословен начин на живот. Въпреки това, изследването е поредното в подкрепа на ползата от здравословното хранене", пишат специалистите.
Проучването е обхванало 135 000 души от Шанхай, Китай. Кръстоцветните зеленчуци са богати на витамин С и съдържат редица други полезни за здравето вещества, припомнят експертите.
(БТА)
Хапвай броколи, живей дълго
12 юни 2011 06 00Още причини да похапваме повече зеленчуци

Снимка: Dreamstime
Сподели
Коментари


Още от Полезни храни и напитки
Коментари
