Вече отдавна е установено, че боровинките са полезни, но сега учените откриха още едно тяхно качество, което, може би, ще ви е доста любопитно точно сега, през сезона на голямото отслабване.
Оказа се, че дребните горски плодове намаляват нивата на лошия холестерол.
Предишни проучвания са показали, че боровинките предпазват от хепатит С, затлъстяване и диабет.
За да оценят техния ефект върху нивата на холестерола, специалистите са добавяли към храната на хамстери обелки от плода или останки от плодовия сок. Изследователите са установили, че лабораторните животни, към чиято храна били добавяни боровинки, имат по-добро холестеролно здраве от останалите, чието меню не било "подобрено".
При хранените с боровинки хамстери нивата на липопротеина смного ниска плътност VLDL - форма на "лошия" холестерол, били с 44 процента по-ниски, отколкото на останалите.
Специалистите отбелязват, че са необходими повече изследвания, за да се провери дали ефектът, наблюдаван при хамстерите, ще е валиден и при човека.
Авторите на проучването обясняват, че както при хамстерите, така и при човека, черният дроб има функциите да произвежда холестерол и да се освобождава от излишъка му.
Изследователите смятат, че съединения в боровинките активират функциите на някои чернодробни гени, свързани с производството на холестерол или с освобождаването му, допълва и БТА.