IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идеалната чаша чай

17 юни 2011 05 30

Идеалната температура за пиенето на чай е 60 градуса

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Учени от Великобритания са извели формулата на идеалната чаша чай, като според тях напитката е най-добра за консумация точно шест минути след приготвянето й.

Приготвяне на чай не е сложна задача, но според британските специалисти изисква още няколко компонента, за да е пълно удоволствието. Те са установили, че оптималното време за варене на чая е две минути, а идеалното количество мляко - 10 милилитра.

Идеалната температура за пиенето на чай е 60 градуса и се постига шест минути след приготвянето на напитката.

Точно 17 минути и 30 секунди след свалянето на чайника от котлона температурата на чая спада до 45 градуса по Целзий и той вече не е толкова приятен, допълват учените.

Формулата, изведена от специалистите от университета на Нортъмбрия, е следната ПЧ + (H2O при 100 градуса по Целзий) 2 минути ВВ + М (10 милилитра) 6 минути BB = ИЧ (при 60 градуса).

За да стигнат до формулата за идеалната чаша чай, учените са посветили 180 часа на тестове, а комисия от доброволци е изпила 285 чаши чай.

"Когато се наслаждаваме на любимата ни напитка, е необходим баланс между горчивото и сладкото. Ключови фактори в приготвянето на чая са млякото и времето за варене", казва ръководителят на изследователския екип Иън Браун.

(БТА)

Автор на статията:
Милена Димитрова

КоментариКоментари