Анасон: За моркови и червено цвекло.
Босилек: Придава пикантен вкус на всички сурови салати, стига да се използва пестеливо. В изсушено състояние по сила на подправяне е равен на черния пипер.
Чубрица: За салата от краставици.
Копър: За всички зелени салати, аспержи, салати от краставици и карфиол, извара, кисело мляко (особено таратор).
Естрагон: За салати от тикви, в комбинация с други растителни подправки, за извара и кисело мляко.
Чесън: За главеста салата, извара и майонеза, смесен обилно с магданоз, който отслабва миризмата му.
Кимион: За салата от моркови, червено свекло, извара и кисело мляко.
Майоран: За салата от моркови, ябълки, краставици, червено цвекло и тиква. За суров сос от хрян, сметанов сос, сос от кисело мляко.
Магданоз: За всички пикантни сурови салати, извара, кисело мляко и майонеза.
Праз: За салата от зеле, спанак и червено цвекло.
Зелен лук: За извара, кисело мляко, домати, гъби манатарки, печурки.
Целина: За майонеза и лимонов сос.
Мащерка: Пестеливо употребена към сос от спанак, извара или майонеза.
Още по темата:
14 подправки и тяхното действие
Информацията е от книгата "Суровоядство", второ издание, на ИК "Колхида"