Но е важно да сме сигурни, че са произведени в чисти и щадящи условия - както са био ядките. Какво ги различава от обикновените? Ето малко подробности за тях.
Био ядките са продукт на стриктно контролирано органично земеделие, при което не се използват вредни химикали и се полагат специални грижа за био разнообразието.
За транспортирането им не се използват самолети, а опаковките са задължително сведени до минимум и са рециклируеми.
Ядките не са пържени и осолявани и не допринасят за отключването или обострянето на сърдечно-съдови проблеми.
Сертификацията на тези продукти е от най-висок клас: IMO, ECOCERT, SOHISCERT, BCS, BioAgriCert и др, и гарантира безупречната репутация за продукцията.
Много от тези сертифициращи организации имат по-високи критерии за био производство от това в Европейския съюз.
Земеделците, които произвеждат био ядки, спазват т. нар. Fair Trade принципи, съгласно които производствените проекти на компаниите по света (напр. в Турция и Южна Америка) задължително включвaт хуманно отношение към работната ръка, справедливо заплащане, обучения и всичко останало, необходимо земеделците да печелят с достойнство.
С информацията ни помогнаха от Биомаг.