Какво се случва с доматите, когато са подложени на стрес?
Отговор на този въпрос дават испански изследователи, които са установили, че доматените растения произвеждат уникален антиоксидант.
Неизвестното досега съединение е 14 пъти по-мощно от ресвератрола - антиоксиданта-чудо, който се открива в червеното вино. Ползата от уникалната съставка в доматите е 4,5 пъти по-голяма от тази на витамин Е и 10 пъти по-голяма от тази на витамин С.
Антиоксидантите са известни със здравословните си свойства.
Те помагат за предотвратяването на сърдечносъдови заболявания и рак и могат да намерят големи приложения във фармацевтичната индустрия.
Напълно непознатото досега съединение е идентифицирано от специалисти от Института за молекулярна и клетъчна биология в Испания.
Изследователите обясняват, че много фенолни съединения се произвеждат в отговор на биотичния стрес, на който са подложени растенията.
Биотичният стрес е резултат от уврежданията, причинени на растителните видове от други живи организми - бактерии, вируси, гъбички, паразити, полезни и вредни насекоми.
Уникалното съединение може да има редица приложения. То например може да бъде използвано в хранителната индустрия като консервант за храни.
В козметичната индустрия антиоксидантът може да влезе в състава на продукти за грижа за кожата, заради предполагаемите му качества, свързани с предотвратяването на стареенето.
(БТА)