fallback

Ето защо похапваме обилно junk food...

28 July 2011 06:00

Причината се крие в стреса

Снимка: GettyImages/ Guliver

Търсите ли утеха в моменти на стрес, напрежение, тъга или умора, в хапването на предимно сладки или мазни храни? Ново изследване търси отговор защо в определени емоционални състояния сме привлечени от junk food.  Според учените, стомашни хормони комуникират директно с мозъка ни, независимо от усещанията, които имаме към конкретна храна.Изследването включва 12 здрави доброволци с нормално тегло.Установява се, че наситените мазнини „предотвратяват“ негативните емоции. Участниците в изследването са по-оптимистично настроени, след слушане на тъжна музика и гледането на тъжни лица, ако стомахът им е пълен с наситени мазнини. Това подсказва, че т. нар. емоционално хранене работи, както на психологично, така и на биологично ниво, смятат учените.Биологичният механизъм все още не е напълно ясен, но според изследванията стомахът влияе на мозъка чрез освобождаване на хормони, разяснява д-р Лукас Ван Олденхоф от Университета в Льовен, Белгия, и един от авторите на научния труд.„Като се има предвид силно успокояващият ефект на храната на биологично ниво, трябва да работим още по-усърдно в намирането на начини да се утешим и успокоим, без прием на калории.“, казва Сюзън Алберс, психолог в клиниката в Кливланд и автор на „50 начина да се успокоим без храна“. В дългосрочен план това е важно за подобряване на самочувствието и защита на общото ни здраве.Според психолозите компенсирането на определени емоции с храна трябва да бъде максимално редуцирано, за да предотвратим и евентуални хранителни разстройства или наднормено тегло.Терапия при психолог или друг вид лечение е начин хората да се справят със силните емоции, по този начин те ще подобрят и хранителните си навици, пояснява експертът Сюзън Алберс.Можем да подобрим настроението си например с интересно занимание – слушане на музика, танци, рисуване, разходка в парка с приятели, подновяване на старо хоби или друго, което ще донесе разтуха и разнообразие.

Автор на статията:
Милена Димитрова
Сподели
полезни храни вредни храни
0 коментара
fallback