fallback

Митове и истини за детското хранене

15 August 2011 08:51

Не е нужно да притежавате научна степен в областта на храненето, за да отглеждате здрави деца

Снимка: Dreamstime

След първата си година детето вече може да яде всичко и да споделя масата с възрастните. От нас, родителите, зависи да осигурим на детето си балансирана и разнообразна диета, да се погрижим за дълготрайното му здраве и доброто развитие. В желанието си да постъпим правилно, търсим информация и препоръки от най-различни източници.

Това може да бъде объркващо, предвид многобройните и често противоречиви теории за детското хранене.Добрата новина е, че не е нужно да притежавате научна степен в областта на храненето, за да отглеждате здрави деца. Предлагаме ви няколко основни насоки, които да ви помогнат да насърчите децата си да се хранят правилно и да поддържат здравословно тегло. 1. Мит: Детето само избира от каква храна има нужда.Истина: Родителите са тези, които контролират избора на хранителни продукти. Възможно е да се сблъскате с недоволство, но това не означава, че децата ще гладуват. Те консумират това, което е в шкафа и хладилника у дома. От време на време, може да си позволите любимата закуска, макар да не е най-питателната, така че детето ви да не се чувства лишено. От храната, която предлагате, децата могат да избират това, което ще ядат и дали да ядат изобщо. Това може да изглежда като голяма свобода на избор, но позволява да формирате правилни хранителни навици, без да ги насилвате и назидавате прекалено. 2. Мит: Детето трябва да изяде всичко, което е в чинията.Истина:  Много родители следват правилото за чистата чиния, но този подход не помага на децата да се хранят здравословно. Оставете децата да спрат да се хранят, когато те чувстват, че са яли достатъчно. Когато децата се научат да разпознават и реагират на чувството за ситост, те са по-малко склонни към преяждане. 3. Мит: Храната, приготвена в домашни условия е по-здравословна.Истина: Много родители предпочитат домашно приготвената храна, защото знаят какво слагат в нея и не могат да се доверят на производителите. При кулинарната обработка обаче се губят голяма част от витамините. Пресните плодове и зеленчуци осигуряват предимно витамин С, фолиева киселина и провитамин А – каротин. Точно затова водещите специалисти по детско хранене препоръчват детското меню да включва функционални храни. Когато пазарувате, потърсете продукти, специално предназначени за деца. Такива например са колбасите, за производството на които се използва качествено крехко месо, и които са допълнително обогатени с основната група витамини АСЕ, както и с калций, извлечен от млякото. В състава им липсва добавка на мононатриев глутамат, натриев нитрит, глутен, оцветители и соя. Това ги прави безопасни и полезни за здравето на децата. 4. Мит: Това, което поднасяме на масата, е израз на чувствата ни към близкитеИстина: Храната не е любов. Намерете по-добри начини да кажете "Обичам те". Когато я използвате като възнаграждение и за да демонстрирате привързаност, рискувате детето да започне да използва храната, за да се справи със стреса или други емоции. Една прегръдка, няколко похвали и внимание, вместо храна, са по-добър лек в подобни ситуации. 5. Мит: "Не ме гледай мен, аз съм голям".Истина: Ако искате децата ви да направят нещо, направете го и вие. Бъдете модел за подражание като се храните здравословно. За да усвоят  добри хранителни навици, децата се нуждаят от възможно най-добрия пример. Отделете време, за да се наслаждавате на закуска с децата всеки ден, хранете се на масата, и не пропускайте хранене.

Автор на статията:
Милена Димитрова
Сподели
полезни храни
0 коментара
fallback