IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Подправките убиват мазнините

13 август 2011 07 00

Добавянето на подправки, съдържащи антиоксиданти, предпазва от уврежданията, които предизвикват мазните храни

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Добавянето на подправки, съдържащи антиоксиданти, предпазва от уврежданията, които предизвикват мазните храни, установиха американски учени.

Подправки като червен и черен пипер, канела, риган, розмарин и чесън намаляват вредата от мазните храни за сърцето.

Мазнините увеличават нивата на триглицеридите в кръвта. Ако това става често, или ако покачването е твърде високо, опасността от сърдечносъдови заболявания нараства.

Добавянето на подправки към мазната храна намалява реакцията на триглицеридите с около 30 процента.

За изследването учените от университета на Пенсилвания са добавяли по две чаени лъжички смес от подправки - червен и черен пипер, риган, розмарин, чесън, канела и карамфил към всяко ястие, давано на доброволци със затлъстяване, но иначе здрави.

Храната за контролната група е била същата, но без подправките.

Следващото изследване на екипа ще е с по-малка доза подправки.

БТА

Автор на статията:
Милена Димитрова

КоментариКоментари