IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Есенни вкусотии: печени кестени

20 октомври 2011 08 15

Може да са калорични, но са най-вкусното есенно нещо

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Вече започнахме с положителните страни на есента, сега не ни остава нищо друго, освен да продължим с вкусната страна на сезона.

Печените кестени са неизменна част от пейзажа на почти всеки град. Ако при вас все още не продават такива, по-долу има рецепта как да си направите вкъщи.

Наскоро си говорихме за полезните вещества в кестените, сега само ще припомним, че все пак са доста калорични.

100 грама кестени съдържат 250 калории, но пък ако успеете да изядете повече от това количество без да ви стане лошо, ще сте изключение.

След статистическата част, идва по-вкусната част – как да си приготвите кестени.

Най-лесно е да ги изпечете.

Докато са сурови, се сцепват в горния край с малко ножче и се правят малки разрези.

Слагат се на един ред в тава и се пекат в загрята до 200 градуса фурна за около 25-30 минути.

Разбърквайте от време на време, за да се изпекат равномерно. Накрая ги обелете с помощта на малък остър нож.

Можете и да ги сварите. Сложете ги в тенджера и налейте вода малко над нивото на кестените. Варете 30-45 минути, докато започнат да се нацепват.

В Испания ги сервират гарнирани със сметана.

И нали знаете – кестените от парка не стават за ядене, а само за разни домашни рецепти против ревматизъм и гонене на лоши енергии.

КоментариКоментари