Вече започнахме с положителните страни на есента, сега не ни остава нищо друго, освен да продължим с вкусната страна на сезона.
Печените кестени са неизменна част от пейзажа на почти всеки град. Ако при вас все още не продават такива, по-долу има рецепта как да си направите вкъщи.
Наскоро си говорихме за полезните вещества в кестените, сега само ще припомним, че все пак са доста калорични.
100 грама кестени съдържат 250 калории, но пък ако успеете да изядете повече от това количество без да ви стане лошо, ще сте изключение.
След статистическата част, идва по-вкусната част – как да си приготвите кестени.
Най-лесно е да ги изпечете.
Докато са сурови, се сцепват в горния край с малко ножче и се правят малки разрези.
Слагат се на един ред в тава и се пекат в загрята до 200 градуса фурна за около 25-30 минути.
Разбърквайте от време на време, за да се изпекат равномерно. Накрая ги обелете с помощта на малък остър нож.
Можете и да ги сварите. Сложете ги в тенджера и налейте вода малко над нивото на кестените. Варете 30-45 минути, докато започнат да се нацепват.
В Испания ги сервират гарнирани със сметана.
И нали знаете – кестените от парка не стават за ядене, а само за разни домашни рецепти против ревматизъм и гонене на лоши енергии.