Песто
Смес от босилек, кедрови ядки, чесън, пармезан и зехтин, която може да се купи, но е по-добре да се приготви у дома.
Достатъчно е да смесите скилидка счукан чесън, 1 супена лъжица босилек, 3 супени лъжици кедрови ядки и 50 г настърган Пармезан.
Добавя се зехтин, докато се получи гъста каша. Отлична подправка за теста, супи и сосове. Червеното песто се обогатява с домати.
Полента
Царевичен грис. Вари се във вода, като качамак. Поднася се на рядка каша или втвърдена, нарязана на парчета, запечена на фурна, на скара, гарнирана със сирене.
Може да бъде подправена с чесън, зехтин, ароматни треви, шафран или лютиви чушлета.
Сирене
Играе много важна роля във вегетарианската кухня ме само за вкусово разнообразие, но преди всичко като източник на протеини, калций и витамини.
Някои вегетарианци се отказват от него поради животинския произход на сирището, с което се подсилва млякото.
Редица производители вече подменят традиционното сирище с друго, без животински съставки.
Сушени домати
Често съхранявани в олио, те са със специфичен, богат вкус и напълно запазен цвят.
Oт книгата "Вегетарианско хранене" на ИК "Колхида"