Тофу
Получено от соево мляко сирене. Много богат продукт на растителни протеини. Може да замества месото, затова се употребява широко във вегетарианската кухня.
Отлично се съчетава със соев сос, чесън, джинджифил и други подправки. Има и по-мек сорт тофу (соева извара), който лесно се смачква и смесва.
Шафран
Придава на много ястия неповторим вкус и цвят. Отлична подправка за ориз, бобови култури, картофи.
Юфка
Съществуват много видове на базата на пшеница, ориз, соя. Някои по-дебели видове са с форма на широки ленти, други са фини като фиде. Увира бързо. Особено трябва да се внимава с оризовата юфка - продължителното варене я разкашква.
Теста
По принцип се правят от брашно, вода, понякога набухватели, яйца и други. Пекат се лесно и могат да се съхраняват във фризер.
Oт книгата "Вегетарианско хранене" на ИК "Колхида"