IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всъщност, от ядките не се дебелее, а се отслабва и ставаме щастливи

7 ноември 2011 08 30

Испански учени откриха, че ядките увеличават нивата на серотонин в мозъка

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Едно от най-типичните неща на научните изследвания, свързани със здравето на човека е, че непрекъснато се опровергават едно друго. Ето, например, преди време учените бяха сигурни, че от повечето видове ядки се пълнее, а сега се оказва точно обратното.

Испански изследователи стигнали до извода, че само 30 гр сурови и небелени орехи, бадеми или лешници дневно са достатъчни, за да пазим стрйна фигура.

Оказа се, че въпреки че са калорични, ядките увеличават нивата на серотонин в мозъка, а той, от своя страна, намалява чувството за глад, прави хората по-щастливи и подобрява общото здравословно състояние.

Тази зависимост била открита, когато учените от Барселона изследвали хора с метаболитен синдром - комбинация от симптоми, които предхождат диабета и сърдечносъдовите заболявания.

Целта на екипа била да открият промени в начина на хранене, които биха помогнали на пациентите да свалят излишните килограми и да оздравеят.

Учените решили да поставили 22 души с метаболитен синдром на диета, включваща активна консумация на ядки, и сравнили резултатите им с тези на други 20 доброволци, на които било поръчано да ги избягват.

В групата, която трябвало да яде ядки, учените наблюдавали няколко полезни промени, включително и по-високи нива серотонин.

Така те достигнали до извода, че от ядките не само се слабее, а те намаляват и нивата на вещества, свързани с възпаленията и други рискови фактори за сърдечносъдови проблеми.

Автор - снимка

КоментариКоментари