Според изследвания някои видове подправки могат да са полезни в борбата с излишните килограми. Нека разгледаме 10 от тях...
1. Жен-шен
Някои видове жен-шен помагат за ускоряването на метаболизма и повишаването на енергията. Специално отслабващ ефект има употребата на панакс женшен, показва изследване на университета на Мериленд.
2. Лют червен пипер
Подправката участва в тази класация, благодарение на основната си съставка - капсаицин, която подпомага изгарянето на мазнините и потиска апетита.
Лютият червен пипер повишава обмяната на веществата, ускорява метаболизма и стимулира организма да изгаря повече калории, сочи изследване на университета Пърдю.
3. Канела
Известно е, че канелата помага за намаляване на кръвната захар и „лошия", LDL холестерол.
Проучвания показват, че ароматната подправка благоприятства засилването на метаболизма и повишаване нивата на инсулина, намалявайки и риска от предиабетно състояние.
Една чаена лъжичка канела съдържа 1,4 г фибри, които имат свойството да влияят положително върху перисталтиката на червата.
4. Черен пипер
Черният пипер също е полезен за засилване на метаболизма, поради съдържанието на пиперин. Той не само подобрява храносмилането, но и подпомага по-бързото изгаряне на мазнини.
Според изследване на университета на Оклахома консумацията на черен пипер може да помогне за изгарянето на толкова калории, колкото се изразходват от 20 минути ходене.
5. Глухарчета
Знаехте ли, че глухарчетата могат да се консумират в суров вид? Използват се като съставка на салати. Глухарчетата засищат глада и спомагат прочистването на тялото.