Ябълковият сок може да бъде вреден за здравето не заради следите от арсеник в него, а защото е много сладък, съобщи Асошиейтед прес.
Заради съдържанието на захар и калоричността при малко естествени съставки ябълковият сок е опасен не само за килограмите, но и за зъбите. С него децата привикват към сладки
неща, а и той измества по-полезни напитки и храни.
Много сокове са обогатени с витамини и затова не съдържат само калории. Това обаче не е достатъчно за диетолозите. "Ако сам по себе си продуктът не е полезен, добавянето на
витамини не може да го превърне в здравословна храна" каза диетоложката Карен Ансел.
Американската Академия по педиатрия посочва, че плодовият сок няма хранителна стойност за децата под 6 месеца и няма предимства пред целите плодове за по-големите деца. Иначе тя допуска соковете да участват в здравословното хранене.
Соковете съдържат много въглехидрати, предимно захари. Те имат твърде малко протеини и минерали, а фибрите от целия плод не остават в тях.
Със сока се приемат бързо много калории, като човек не осъзнава колко голямо е количеството им. Ябълковият сок отстъпва по популярност само на портокаловия.
БТА