Чаша червено вино на ден намаля риска от атеросклероза, инфаркт, целебрална тромбоза, проблеми с паметта, стимулира метаболизма, а вече е ясно, че може да намали и риска от рак на гърдата.
Според американския медицински център "Сидърс-Синай", това твърдение оборва общоприетото мнение, че алкохолът увеличава риска от заболяването. Един от съавторите на изследването, д-р Крисандра Шуфелт заявява, че всички видове алкохол увеличават нивото на естроген в организма, подхранвайки растежа на раковите клетки.
Изследването, което провели, установило обаче, че химикали в ципата и семките на червеното грозде леко понижават нивата на естрогена, докато повишават тестостерона сред жените в предменопауза, които изпиват 230 милилитра червено вино всяка вечер. За разлика от червеното, подобен ефект при консумацията на бяло вино не е забелязан. Изследването продължило близо месец и вкючило 36 жени, които трябвало да консумират "Каберне Совиньон" или "Шардоне", а след това да сменят единия с другия вид вино. Кръвни проби били взимани два пъти месечно, за да се измерят хормоналните нива.
Според лекарите, участвали в изследвнето, получените резултати не означават, че бялото вино увеличава риска от рак на гърдата, но използваното при производството му бяло грозде не съдържа същите "защитни" химикали, открити в червеното грозде.