IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големият прием на плодове и зеленчуци пази от рак

24 януари 2012 11 20

Растително съединение притежава ценни свойства, които пречат на раковите клетки да се развиват

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Плодовете и зеленчуците са неизменна част от менюто на всеки човек. А, когато реши да отслабва, то храната му се свежда основно до тях. Усилената пропаганда за полезните им свойства се затвърди и с едно от последните проучвания, според което те пазят от рак на дебелото черво.

Мощно съединение, което се среща в редица здравословни храни, включвани във всекидневното меню, може да блокира сигнализиращите пътеки на комуникация между раковите клетки с инструкции да се развиват и разпространяват. Откритието може да доведе до развитието на нови методи за лечение на рака на дебелото черво.

Защитната им функция се корени в растителен флавоноид, известен като
лутеолин, който има противовъзпалителни, антиоксидантни и противоракови свойства.
Той се съдържа в редица зеленчуци и някои плодове като целината, зелените чушки, мащерката, чая от лайка, морковите, зехтина, ментата, розмарина, ригана и
портокалите. Съединението блокира пътеките на раковите клетки и така пази организма от развитието на коварната болест.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари