IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рибата предотвратява рака

18 февруари 2012 07 30

Похапвайте я, поне три пъти седмично

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Като допълнение към и без това километричния списък от причини, защо трябва да ядем риба и колко много са нейните полезни качества, ще добавим и още една: тя предотвратява раковите заболявания и най-вече това на дебелото черво.

Фактите се дължат на ново проучване, направено и публикувано в Американския вестник по клинично хранене (American Journal of Clinical Nutrition). За него са анкетирани над 5300 души по отношение на хранителните им навици.

Оказва се, че жените, които ядат най-често риба (поне три пъти седмично), са с 33% по-малко застрашени от полипи и различни образования по дебелото черво, които са нещо като предшественици на Рака.

Изследователите вярват, че противовъзпалителните свойства на Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в рибата са отговорни за предотвратяването на тези полипи. Интересното е, че това твърдение не се отнася и за мъжете. Изследователите предполагат, че мъжете може би са по-малко чувствителни към Омега-3 мастните киселини и за да се възползват от тяхното полезно действие, ще трябва да похапват риба много повече от представителките на нежния пол.

Така полезните мастни киселини могат да бъдат открити не само в рибата, но още и в скаридите, орехите, листните зеленчуци и лененото семе. Освен за борба с рака, те са полезни и за сърцето, за кожата и дори подобряват настроението.

Сьомгата е една от рибите с най-голямо съдържание на Омега-3 мастните киселини. Ако нямате възможност да я похапвате поне няколко пъти седмично, имате лесен вариант да я заместите с витамини, съдържащи рибено масло и Омега-3.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари