Ягодите са не само вкусни и апетитни, не само са основна съставка на редица прекрасни десерти, но са и много полезен плод, с редица положителни свойства върху организма и здравето ни.
Те съдържат големи количества витамин С и желязо, пектин и антиоксиданти. Използват за лечение на анемия, на ставни заболявания и като противовъзпалително средство.
Най-новото откритие е, че не само ягодите, но и всички дребни безкостилкови плодове - боровинки, къпини, малини, френско грозде, наред с другите им качества са полезни и за мозъка.
Американските учени от университета "Тъфтс" в Бостън твърдят, че антиоксидантите, които се съдържат в тези дребни плодове влияят пряко върху начина, по който невроните в мозъка изпращат сигнали. Изследователите съобщават, че разполагат с убедително научно доказателство, че тези плодове предпазват организма от свързаната с възрастта загуба на памет, болести като Алцхаймер и от други промени, съпътстващи процеса на стареене.
След експерименти с опитни мишки, специалистите са установили, че добавянето на повече дребни безкостилкови плодове към храната на възрастните гризачи подобрява физическата им активност и координацията им. Проучването обаче не изяснява кои от тези плодове са най-полезни и колко траен е ефектът на действието им.