Бялата кокосова ядка е вкусен деликатес, който в България се използва най-вече в сух вид в сладкарството. Добре е да знаете, че освен да придава приятен аромат на сладкишите, кокосът има мощни лечебни свойства.
Щастливците от онези географските ширини, където кокосовите орехи виреят по дърветата, например, страдат много по-рядко от проблеми с храносмилането, тъй като кокосът съдържа естествени пробиотици, полезни за червата. Освен това този интересен плод, съдържа редица минерали като желязо, фосфор и цинк, а мазнините в него, предпазват черния дроб от токсини, действат добре на белите дробове и сърцето и повишават либидото.
Наскоро, пък, учени от „Оксфордския университет" доказаха, че кокосовото масло, може да бъде в основата на лекарство, което да пребори тежката болест „Алцхаймер". Според тях в маслото, добивано от този плод се съдържат високи нива на кетони – органични съединения, които подхранват мозъка.
С доза от около 30 грама кокосово масло на ден специалистите са постигнали значителни подобрения в състоянието на хора със загуба на памет и старческа деменция. Пациентите са започнали да си помнят как се казват, кои са близките им и възвръщали възможността си да поддържат нормален разговор. Засега, обаче не е ясно дали този поразителен ефект ще е временен или ще доведе до тяхното напълно излекуване.