IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

По едно яйце на ден за здраво сърце

13 март 2012 07 15

Суровото е по-полезно, но пък не толкова вкусно

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Яйцата не са полезни само за вашата диета, а и за сърцето, откриха учените. Те са богат източник на протеини, липиди, витамини и минерали. Според канадските специалисти обаче, черупчестите продукти са и мощен антиоскидант, който не отстъпва на ябълките и предпазват от болести на сърцето и рак.

Най-полезен е жълтъкът, в който се намират важните аминокиселини - триптофан и тирозин. А след направено изследване е станало ясно, че два сурови жълтъка са по-богати на антиоксиданти от една ябълка.

За съжаление варенето, печенето и пърженето отнемат половината полезни съставки, така че, за да бъдат максимално ефективни, трябва да се консумират сурови.

Въпреки положителното влияние върху сърцето и организма, специалистите предупреждават да се внимава все пак с хапването на яйца, за да не получите натравяне или да отключите някоя алергия. Препоръчителното количество е по едно на ден.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Арис ( преди 13 години )
Нена, ти не си добре маци. Тази теория за яйцата и холестерола е от миналия век. От години се знае, че в яйцата се съдържа т.нар "добър" холестерол, който противодейства на "лошия".Дай 5 йени сега за лекцията:-)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
нена ( преди 13 години )
вие не сте добре - а холестерола - масово българите след 40 имат висок холестерол, а се стига до там, защото на младини не ядат правилно. всеки лекар ще ви каже, е по 3 яйца седмично стигат, като сметнете, че яйца има и в бисквите, тортите и кремовете.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
amira ( преди 13 години )
значи по 2 варени яйца на ден :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар