IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 причини да хапваме черен шоколад

19 март 2012 06 30

Поне някаква утеха за зависимите към шоколада

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако имаше клуб на зависимите към шоколада сигурно поне 90% от женската част на населението на света щеше да членува в него, както и голям процент от мъжкото. Някои обичат сладки храни без значение какво точно – еклерче, гофретка, тортичка и т.н., но зависимите към шоколада не могат да се задоволят просто с каквито и да е въглехидрати. Шоколадът си е уникален по вкус и понякога нищо не може да го замени.

Знаем, че прекаляването с него не се отразява добре на здравето и фигурата, но за наше щастие съществуват и някои ползи от похапването му, с уговорката, че се прави с мярка и се избира най-вече черния му вариант.

Ползи от консумирането на черен шоколад:

1. Избирайки него пред млечния вариант, поемате с 15% по-малко калории и чувствате по-малко желание за мазни и калорични храни.

2. Черният шоколад съдържа вещество, което предизвиква еуфория.

3. Голямото съдържание на магнезий в него спомага за облекчаване на предменструалния синдром ( болки в корема, задържане на вода, умора, депресия, раздразнителност).

4. Богат е на антиоксиданти като червеното вино и чая, които подобряват умствената дейност.

5. Намалява нивата на хормоните на стреса.

6. Ако сте зависими към кофеина, може да разчитате на черния шоколад да получите умерена доза от веществото (40мг) и да избегнете неприятни странични ефекти от по-голямата доза, съдържаща се в кафето ( 200мг) и в черния чай (120мг).

7. Антиоксидантите в черния шоколад подобряват кръвообращението. Това означава по-добро снабдяване на клетките с кислород и хранителни вещества.

8. Предотвратява полепването на холестерол по стените на артериите ви, намалявайки риска от сърдечен удар и инфаркт.

9. Преминалите през сърдечен удар хора, които консумират шоколад два пъти в седмицата за две години, намаляват риска от сърдечното заболяване трикратно.

10. Наситените мазнини, съдържащи се в черния шоколад, не са същите като тези в хамбургера или в пълномасленото мляко. Те са стеаринова киселина, която се превръща в тялото в олеинова – безопасна за сърцето мононенаситена мастна киселина.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари