IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преборете пролетната умора с алое вера

28 март 2012 10 40

...то лекува и куп други здравословни проблеми

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Листата на растението алое барбаденсис, наречени „алое вера" придобиха популярност в България в последните години, откакто здравословният начин на живот се превърна в една от водещите тенденции и голям брой био магазини отвориха врати. Но неговите ползи са известни на някои народи още от древността.

На санскритски език то се нарича „kumari", в превод – „богиня". Жените са го употребявали като средство за разкрасяване, а приемано вътрешно е спомагало за по-бързото заздравяване на рани и изгаряния и подобряване на функцията на черния дроб и червата. Смята се, че дори самата Клеопатра го е използвала, тъй като растението е било открито за първи път в Египет. Сега може да бъде открито в домовете на хора навсякъде по света.

Съдържа 99% вода и в останалия 1% от състава му има изобилие от витамини, минерали, стероли, аминокиселини, ензими, захар и т.н. То има антибактериални, антивирусни свойства и разхлабителни свойства, а нанасянето му през летния сезон е още по-полезно, защото защитава кожата от вредните UV лъчи и лекува слънчеви изгаряния. Препоръчва се и за розацея и акне.

Подсилва имунната система заради антиоксидантите, които съдържа. Ако сте под стрес или се чувствате изморени, се заредете със сок от алое вера, за да предпазите организма си от инфекции.

Скорошни проучвания дори дават надежда, че антивирусните му свойства могат да помогнат за лечението на случаи с HIV или СПИН. Стискаме палци да е така!

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари