IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черен чай или кафе?

5 април 2012 05 27

...кое е по-полезно

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако от известно време се чудите дали да замените кафето с черен чай, вижте следните предимства на чая, за да ви е по-лесно да вземете решение:

Черният чай съдържа голямо количество антиоксиданти, минерали и витамини. Това го прави полезна напитка през зимата, когато се опитваме да се предпазим от настинки и грип, а през пролетта тези вещества ни помагат да се справим с пролетната умора.

Черният чай подпомага храносмилателната система и стимулира изгарянето на мазнини. Пиенето на 2 чаши на ден са добра профилактика срещу диабет.

Изплакването на устата два пъти на ден с черен чай намалява риска от кариеси, за разлика от кафето, което има неприятния ефект върху зъбите - да ги оцветява.

 

Според Медициинския Център на Университета в Мериленд „ и зеленият, и черният чай защитават организма срещу рак", което е основното предимство на черния чай пред кафето. Той също съдържа кофеин, повече от другите видове чай, така че отказвайки се от кафето, не се отказвате напълно от ободряващия му ефект.

Но с черния чай може да намалите консумацията на кофеин, ако ограничите тази напитка до 2 чаши на ден. За да наподобите вкуса на кафето, сложете мляко и/или сметана в чая. А вместо захар, използвайте стевия като по-здравословен вариант за подслаждане.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари

Владю ( преди 10 години )
Bugina ( преди 12 години )
Но затова пък е класика - чай без захар, с малко мляко, точно в 5 следобед ...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
lalaland ( преди 12 години )
Не е хубаво да се слага мляко/сметана в чая,защото извлича някои от полезните му вещества :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар