Овесената слама е билка, която е позната на човечеството от древността, но в България все още не е много популярна въпреки многобройните полезни вещества, които тя съдържа. Билката е богата на калций, желязо, фосфор, витамин B комплекс, витамин Е и витамин К. Тя е добър източник и на магнезий, калий, цинк, протеини и витамини А и C.
Снабдявайки тялото си с този коктейл от витамини и минерали, може да очаквате следните ползи:
Намалява холестерола по естествен начин.
Увеличава издръжливостта и силата на човек. Препоръчва се на хора, възстановяващи се от различни заболявания.
Помага за лечението на голям брой проблеми с нервната система – нервно изтощение, безсъние, тревожност, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, наркотична зависимост и т.н.
Използва се и при затлъстяване, варикозни вени и хемороиди.
Изследванията показват, че съдържа анти-туморно вещество - b-sitosterol и съществуват предположения, че шансовете за рак на червата (и на други видове рак) могат да бъдат намалени с редовната консумация на овес.
Някои изследвания показват, че овесената слама намалява по естествен начин нивото на кръвната захар и може да се използва като билково лек при диабет.
Билката има и добър козметичен ефект – успокоява кожни възпаления, така че може да се използва за успокояване на скалпа на главата (като изплакнете косата с чай от овесената слама) и помага срещу цепене на ноктите заради богатото съдържание на силициев двуокис.
Как да консумирате билката?
Сложете 2-3 супени лъжици в една чаша вряла вода и оставете за 10-15 минути преди да я изпиете. Когато я взимате под формата на алкохолна тинктура, обичайната доза е 3-5 мл 3 пъти на ден.
Не са известни странични ефекти на билката, но имайте предвид, че тя съдържа глутен, така че хората, които имат алергия към това вещество, трябва да я избягват, както и консумацията на овес под всякакаква форма.