IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Овесената слама - за здраво тяло и здрав дух

13 април 2012 12 50

Помага за красиви нокти и коса

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Овесената слама е билка, която е позната на човечеството от древността, но в България все още не е много популярна въпреки многобройните полезни вещества, които тя съдържа. Билката е богата на калций, желязо, фосфор, витамин B комплекс, витамин Е и витамин К. Тя е добър източник и на магнезий, калий, цинк, протеини и витамини А и C.

Снабдявайки тялото си с този коктейл от витамини и минерали, може да очаквате следните ползи:

Намалява холестерола по естествен начин.

Увеличава издръжливостта и силата на човек. Препоръчва се на хора, възстановяващи се от различни заболявания.

Помага за лечението на голям брой проблеми с нервната система – нервно изтощение, безсъние, тревожност, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, наркотична зависимост и т.н.

Използва се и при затлъстяване, варикозни вени и хемороиди.

Изследванията показват, че съдържа анти-туморно вещество - b-sitosterol и съществуват предположения, че шансовете за рак на червата  (и на други видове рак) могат да бъдат намалени с редовната консумация на овес.

Някои изследвания показват, че овесената слама намалява по естествен начин нивото на кръвната захар и може да се използва като билково лек при диабет.

Билката има и добър козметичен ефект – успокоява кожни възпаления, така че може да се използва за успокояване на скалпа на главата (като изплакнете косата с чай от овесената слама) и помага срещу цепене на ноктите заради богатото съдържание на силициев двуокис.

Как да консумирате билката?

Сложете 2-3 супени лъжици в една чаша вряла вода и оставете за 10-15 минути преди да я изпиете. Когато я взимате под формата на алкохолна тинктура, обичайната доза е 3-5 мл 3 пъти на ден.

Не са известни странични ефекти на билката, но имайте предвид, че тя съдържа глутен, така че хората, които имат алергия към това вещество, трябва да я избягват, както и консумацията на овес под всякакаква форма.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари

радо ( преди 13 години )
това овесени трици ли са и е нещо друго
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар