Едно проучване на Purdue University показва, че лютият червен пипер помага за намаляване на апетита и увеличава горенето на калории. В рамките на 6 седмици изследователи следели състоянието на 25 човека, половината от които похапвали пикантни храни, а другата половина –не. Тези, които консумирали лют червен пипер докладвали намаляване на апетита и като цяло изпитвали по-малко желание за солени, мазни и сладки храни. Освен тези хубави ефекти от добавянето на пикатната подправка към храната, има и други ползи:
Помагат при запушен нос. Капсацин е веществото, което придава на чушките лютия им вкус. То е подобно на вещество, използвано в медицинските средства за отпушване на носа. Ако добавите малко лют червен пипер към чаша горещ чай, той ще стимулира мембраните на носа, които покриват носните канали да се изсушат и дишането се улеснява.
Повишават имунната защита. Лютите чушки са чудесен източник на витамин C, както и витамин А.
Полезни са за сърцето. Има доказателства, че лютите чушки предпазват от сърдечни заболявания като намаляват лошия холестерол и увеличават добрия.
Намаляват риска от язва. Много хора смятат, че лютите чушки причиняват язва, но всъщност новата теория е, че повечето случаи на язва са в резултат на определен вид бактерии, а лютите чушки унищожават тези бактерии.