Авокадото е плод, богат на витамини от групата B, витамин K, витамин Е и витамин C. Сред плодовете авокадото съдържа най-много мазнини, освен това спомага за усвояването на мазнините от други храни. Той е ценен източник на омега 3 и омега 6 мастни киселини.
То е отлично средство за поддържане на кожата млада, еластична и здрава, а косата - лъскава. Наличието на омега-3 мастни киселини предотвратява образуването на бръчки, стимулират мозъчната дейност и облекчават болката при артрит.
Още едно доказателство, че авокадото предпазва от стареене и болести, като унищожава свободните радикали, са открили мексиканските учени.
Кристиан Кортес-Рохо от университета на Мичоакана де Сан Николас де Идалго доказа експериментално, че маслото от авокадо е много ефикасно срещу свободните радикали - опасни молекули, които не само състаряват клетките в организма, но и причиняват сърдечносъдови заболявания и рак. Те атакуват много често митохондриите, които превръщат приетата храна в енергия. Заради свободните радикали производството на енергия спира и клетката умира.
Нестабилните свободни радикали са естествен отпаден продукт от метаболизма. Те обаче се увеличават заради замърсяването на околната среда, тютюневия дим, радиацията и други външни фактори. Те причиняват редица щети в организма, като отключват верижни реакции, които унищожават клетъчните мембрани и дори ДНК-то. Това явление е един от двигателите на стареенето. Смята се, че главно на него се дължи увреждането на артериите и развитие на болестта „рак".
Много антиоксиданти от плодовете и зеленчуците унищожават свободните радикали, но те не могат да влязат в митохондриите. Тези от авокадото обаче достигат и там.
Изследването си мексиканският учен е направил с дрожди. Той установил, че маслото от авокадо им помага да оцелеят сред високи концентрации на желязо - елемент, който произвежда голямо количество свободни радикали. Необходимо е обаче да бъде потвърдено, че резултатите важат и при висши организми като хората.
Маслото от авокадо е подобно по състав на зехтина, който се свързва с по-малкото сърдечни заболявания в Средиземноморието. Предишни изследвания в Мексико показаха, че авокадото намалява холестерола в кръвта и риска от развиване на диабет.