IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Българско вино e световен рекордьор по съдържание на антиоксиданти

14 май 2012 09 28

Bългарското вино трябва да се отбележат още, че то е 100% натурално вино, с лечебни свойства, произведено по специална технология и ноу-хау

Снимка: Alfa Vita

Снимка: Alfa Vita

Световният рекорд по съдържание на антиоксиданти във вино бе отчетен на 19 март 2012 г. с удостоверение от японска лаборатория за анализ на хранителни продукти в Токио, съобщава сп. „Медицински магазин", изданието на българските семейни лекари.

Подробности за рекорда споделя известният винен експерт Вили Гълъбова. Тя е дегустатор и първият български международен винен съдия в International Wine and Spirit Competition, UK - един от най-големите и престижни винени конкурси в света.

„Сертификатът, издаден от японската лаборатория, сочи резултати от изпитателния анализ ORAC 87 µmol TE/g - 8700 ORAC единици за 100 g", уточнява Гълъбова. „Това означава, че българското вино е с най-висок антиоксидантен капацитет сред всички известни натурални вина и напитки в света.

ORAC (Oxygen Radical Absorbent Capacity) е скала за измерване съдържанието на антиоксиданти в различни природни растителни храни, разработена от Американския щатски департамент по земеделието (USDA). Тя се използва за сравняване на различните хранителни източници и тяхната полезност като антиоксиданти.

За да се почувства ползата от антиоксидантите, Американската агенция по лекарствата препоръчва дневна доза от 3000 до 5000 единици ORAC. Средностатистическият съвременен човек консумира само 1000 единици на ден. Препоръчителната „5 пъти на ден" плодово/зеленчукова диета, установена от агенцията, дава ORAC от 1750 единици.

Най-масовите и любими плодове като ябълка и банан дават съответно 218 и 221 единици ORAC. Боровинката се счита за една от най-полезните храни на света и дава 2400 единици ORAC. Когато стане въпрос за червено вино, то съдържа 3000 ORAC единици. За сравнение, българското вино, както вече казах, притежава 8700 ORAC единици за 100 g, близо 3 пъти повече от останалите."

Научните изследвания показват, че консумацията на храни и напитки с висока ORAC стойност може да забави процесите на оксидация в организма, които са непосредствено свързани със стареенето. Така се забавят процесите на стареене, подпомага се усвояването на витамин C, усилва се циркулацията на кръвта в капилярите, намалява рискът от сърдечносъдови заболявания, намаляват се нивата на „лошия" холестерол и др.

„Сред ха­рактеристики­те на българското вино трябва да се отбележат още, че то е 100% натурално вино, с лечебни свойства, произведено по специална технология и ноу-хау. Сортът е Каберне Совиньон, с произход Тракийска низина, алкохол 14,5 vol и наименование Alfa Vita", пояснява Вили Гълъбова.

„Сред ха­рактеристики­те на българското вино трябва да се отбележат още, че то е 100% натурално вино, с лечебни свойства, произведено по специална технология и ноу-хау. Сортът е Каберне Совиньон, с произход Тракийска низина, алкохол 14,5 vol и наименование Alfa Vita", пояснява Вили Гълъбова.

Виното е налично в търговската мрежа у нас.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Vessella ( преди 13 години )
До pipa: Ценово е достъпно, но все още го няма в магазинската мрежа. Само в по-добрите ресторанти! :)Много е хубаво!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Aleks ( преди 13 години )
Време е държавата да се заеме с контрола.Да,действително правим невероятни вина.Но поради липсата на контрол има много ментета.Губим всички.Уникалнен е географския район и действително,ако се развие винопроизводството така както трябва,ще спечелим всички.Каберне совиньона ни е уникален с дъх и вкус на къпина и боровинки
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
( преди 13 години )
Не може с лека ръка да отхвърляш всичко българско като долнопробно! Че виното е рекордьор, си е ясно и явно (поне за хората, които малко разбират от вина), защото цифрите го показват. А акцентът не е върху това, че е българско, а че е уникално по технология и съдържание.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
( преди 13 години )
Това е платена реклама за виното с "наименование Alfa Vita".Всяко натурално вино(консумирано умерено)е с лечебни свойства.Откъде е,е без значение.Защо се ласкаем малоумно,че бялото вино на Германия,гръцката рицина,италианското кианти,хърватското розе са всичките по-лоши от българските вина?Обаче "техните" се правят в малки,вековни винарници до лозята на семейството по стари рецепти.Може да са по-скъпи и малко като количество,но пиеш Вино.Нашите винопроизводители са бившите ТКЗС-та,които създават уникален химически бълвоч от бои,овкусители и консерванти.Той не само не е полезен,а откровено вреден.И скъп,и евтин-все не е вино.Че подготвили една свястна партида за изложба и реклама,ние нищо не печелим.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
pipa ( преди 13 години )
Kakva mu e cenata i dostapno li e za masoviat potrebitel?Silno se samnavam.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Красавица ( преди 13 години )
Успях да си купя от това вино. Чудесно е.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
БойГърла ( преди 13 години )
Може и грозде, боровинки, арония и тем подобни
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
girl_boy ( преди 13 години )
Вече започвам само вино да пия и салата да ям, щом е толкова полезно и богато на антиоксиданти:)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар