IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лимонада срещу камъни в бъбреците

22 май 2012 08 30

Цитрусовите напитки също помагат за предотвратяването им

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Американски лекари препоръчват да пиете лимонада на воля, ако страдате от мъчителния проблем "камъни в бъбреците". Според специалистите в болница в Масачузетс, напитките, направени от плодове като портокал и лимон, могат да предотвратят натрупването на тези образувания.

Цитратът – веществото, което се съдържа в плодови сокове (от цитрусови плодове), забавя формирането на камъни в бъбреците ѝ при редовна употреба може да спре появата им.

Най-много цитрат се съдържа в лимоните. Учените опитали да лекуват камъни в бъбреците с домашно приготвена лимонада и забелязали значително намаляване на размера и броя на камъните.

Диетата с цитрусови, газирани напитки също може да помогне, показват нови изследвания.


Напитките като 7up и Sprite съдържат високи количества на съединението, наречено цитрат, а то както казахме потиска образуването на камъни от калциев оксалат (те са най-честата форма на бъбречни камъни).
Д-р Брайън Айснер, от Massachusetts General Hospital в Бостън, съветва пациентите си да пият два до три литра цитрусови напитки на ден.


Бъбречните камъни се натрупват, когато урината съдържа повече вещества като калций, пикочна киселина и оксалати, отколкото могат да се разредят с наличната течност.
Калиеви добавки като цитрат предотвратяват образуването на камъни от калциев оксалат, както и камъни от пикочна киселина.
Все пак, колко точно ефективна е тази "лимонена терапия" за предотвратяване на образуването на камъни в бъбреците остава неясно, но пък не е и вредно и можете да опитате.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари