Ново научно изследване може би ще предизвика добро настроение сред любителите на черния шоколад.
От него става ясно, че всекидневната консумация на черен шоколад в продължение на 10 години намалява риска от инфаркт и инсулт сред някои високорискови групи. Изследването беше публикувано в "Бритиш медикъл джърнъл".
То е дело на изследователския екип от университета "Монаш" в Мелбърн. Учените са използвали математически модел, за да прогнозират ефекта за здравето от продължителната всекидневна консумация на черен шоколад при 2013 души с метаболитен синдром - състояние, което ги излага на повишен риск от сърдечносъдови заболявания.
Авторите на проучването са установили, че в най-добрия случай, в който нито един пациент не пропуска "шоколадовата терапия", тя ще предотврати 70 нефатални и 15 фатални инфаркта или инсулта на 10 000 души за период от 10 години.
Специалистите обаче отбелязват, че защитен ефект осигурява само черният шоколад със съдържание на какао поне 60-70 процента, вероятно заради високите нива на флавоноиди в него.
Резултатите обаче трябва да се тълкуват внимателно, предупреждават експерти, които не са участвали в изследването.
"Тези данни са по-скоро хипотетични, отколкото доказани, и трябва да се проверят в реална среда за потвърждение. Всекидневната консумация на шоколад през продължителен период от време може да доведе до неочаквани неблагоприятни последствия", казва Кенет Онг от болницата в Бруклин, САЩ.