С покачването на температурите се покачва и глада ни към сладките и сочни лакомства. Защо в такъв момент, вместо да се хванете за сладоледа, не задоволите това си желание с ягоди и боровинки, които гъмжат от антиоксиданти и хранителни вещества. Тези сочни „бисери" биват постоянно изследвани заради безбройните си полезни качества. С ниска калоричност и богати на аромат и флавоноиди, горските плодове са в категорията на „супер храните". Наслаждавайте им се през цялото лято на корем!
Сладките „супер храни"
Научно е доказано, че горските плодове притежават множество лечебни свойства. Пигментът, който им придава пъстрите и богати цветове, съдържа голямо количество антиоксиданти и хранителни вещества. Фитохимикалите и флавоноидите в горските плодове могат да предпазят от рак и да подобрят зрението.
Флавоноидите са клас антиоксиданти, които, според учените, намаляват риска от хронични заболявания, предпазват клетките от повреждане и понижават риска от възпаления. Антоцианин е флавоноидът, който придава яркия цвят на малините, боровинките, ягодите, черешите и др.
Той, също така, влияе много положително на зоните в мозъка, отговарящи за паметта. Последни проучвания в сферата на неврологията показват, че горските плодове са изключително полезни за мозъчната дейност, паметта и дори значително намаляват появата на болестта на Паркинсон. Учени са потвърдили, че консумацията на боровинки и ягоди два-три пъти седмично, забавя стареенето с 2,5 години.
Сочните ягоди
Ароматът и дълбокият червен цвят на ягодата предизвикват интензивно слюнкоотделяне в устата ни. Освен, че са способни да освежат храната ни, ягодите са и много полезни за борбата с възпаленията и регулацията на кръвната захар. Ягодите са богати на антоцианин, флаваноиди, терпаноиди и фенолна киселина, което ги прави хранителни „суперзвезди". Консумацията на чинийка ягоди няколко пъти в седмицата е и много полезно и за сърцето и ви доставя 140% от дневната доза Витамин С в едва 50 калории.
Вкусен съвет: Препоръчва се да се ядат органични ягоди, тъй като останалите имат своето място в „Мръсната 12-торка" на плодовете, отглеждани с най-много пестициди.
Яжте боровинки за да нямате корем
Има сведения, че боровинките влияят на начина, по който тялото съхранява захарта като намалява коремните мазнини. Това води, освен към намаляване на риска от диабет и сърдечни заболявания, и към стройно тяло. Други проучвания пък твърдят, че боровинките помагат на ретината да се предпази от оксидативна вреда. Могат да се консумират пресни, заледени или сушени.
Вкусен съвет: Пресните боровинки могат да се съхраняват до три дни в хладилника преди да се развалят.
Рецепта за смути от горски плодове
Снимка: Dreamstime
За да си утолите жаждата и да се насладите на сладко удоволствие защо не опитате следната рецепта за горско смути?
Съставки:
¼ ч. чаша ягоди
¼ ч. чаша боровинки
½ ч. чаша студено не подсладено бадемово мляко
¼ ч. чаша ниско маслено, неподсладено кисело мляко
¼ ч.л. ванилов екстракт
¼ ч. чаша ситно натрошен лед (по желание)
1-2 ч.л. течни витамини (по желание)
Стевия за подслаждане (по желание)
Смесете всички съставки в блендера и разбийте добре.
Препоръчваме ви се да се възползвате от изключителните качества на горските плодове под тази освежаваща форма през цялото горещо лято.