IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Магията на разтворимото кафе

20 юни 2012 09 02

Качественото кафе е не само вкусно и ароматно, но и много полезно

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Милиони хора по света започват деня си с кафе. Това не е просто един стимулант за „добро утро", а цял ритуал, който крие много повече от поглъщане на горещата течност.

Непрекъснато излизат противоречиви информации за ползите и вредите към кафето, но истината е, че качественото и внимателно създадено кафе, е повече от полезно за организма. Една от основните съставки на кафето е кофеинът, заради който хората посягат към чашката. Но освен него, напитката е пълна и на антиоксидантни полифеноли - свободните радикали възникват естествено в организма и имат редица вредни въздействия. Неблагоприятни фактори като цигарен дим, инфекции, замърсявания, UV слънчеви лъчи, прекомерно натоварване, водят до увеличаване на свободните радикали и защитните ни сили не са в състояние да се справят с тях сами. Антиоксидантите улавят и обезвреждат свободните радикали в тялото, които са една от причините за стареенето на клетките.

И ако се чудите още защо е хубаво да започвате деня си с чаша кафе, то прочетете действията му върху организма:

- Кафето тонизира цялото тяло. Заради съдържанието си на кофеин, кафето стимулира централната нервна система и премахва чувството на умора, като по този начин повишава физическите възможности. Действието на кафето се усеща около 30 минути след приема му (това е времето, необходимо за абсорбирането на кофеина от организма) и продължава от 2 до 5 часа.

- Намалява стреса. Това отново се дължи най-вече на кофеина, тъй като той повишава активността. А високата активност поддържа настроението, което пък се бори успешно с депресията и не позволява на стреса да завладее ума ви.

- Повишава концентрацията. Кафето засилва бързината на реакциите (разбира се, заради кофеина) и това го прави неизменен помощник при сериозна интелектуална работа (особено по време на студентските сесии). "Кофеинът като важна съставна част влияе на тялото и нервната система, подобрява оросяването на мозъка, води до бързо мислене и повишаване на вниманието." - казва Хайке Лембергър, доктор в Хамбургския университет.

- Ежедневното пиене на кафе намалява с 50% опасността от диабет. В началото на годината китайски учени Напитката притежава три основни съставки, които могат да предотвратят токсичното натрупване на протеини, което е причина за заболяването.

Установено е, че екстракти от кафето предпазват произвеждащите инсулин клетки от унищожаване. Учените смятат, че екстрактите от кафе - кофеин, кафеена киселина и хлорогенова киселина могат да помогнат в разработването на по-ефективно лечение.

- Предпазва от рак на дебелото черво. Според резултати от изследвания, кафето възпрепятства рака в начален стадий. Тумори, поставени в готово кафе намаляват. Четири чаши кафе дневно, например, намаляват риска от рак на дебелото черво с 24 %, установяват американски учени от Университета в Бостън. Също съставките на кафето възпрепятстват свободното делене на раковите клетки.

- Съставка в кафето предпазва от алцхаймер. Няколко изследвания показват, че кофеинът има защитен ефект срещу Алцхаймер. Консумацията на известна доза кафе може да бъде от полза за понижаване нивото на холестерола сред пациенти с болест на Алцхаймер (сп. Journal of Neuroinflammation).

Изследвания за положителните свойства на тази напитка текат всеки ден. А за някои компании нейните „тайни" са се превърнали в истинска мисия.

През 1930 г. правителството на Бразилия се обръща към швейцарската компания NESTLÉ® с искане да се произведе висококачествено кафе, което да се приготвя по алтернативен начин. Целта е кафето само чрез прибавянето на топла вода да се приготвя кафе-напитка, която напълно да запазва вкуса и аромата на кафето. На 1 април 1938 г. тя създава с много любов своя първи продукт NESCAFÉ®.


Швейцарската марка бързо разширява производството си в Европа и Азия и днес разполага с десетки фабрики, изследователски центрове и представителства на двата континента.

Ежедневно в NESTLÉ® се правят щателни маркетингови научни проучвания, за да може продуктите на марката да отговарят на нуждите и вкуса на клиентите. Всеки продукт многократно е тестван и се прави от натурални суровини, минавайки през техническа обработка, която не включва никакви химикали. Компанията разполага с висококачествени машини, с които проверява дори ДНК-то на храните, така че те на 100% да отговарят на описанията на опаковката.

Основната цел на NESTLÉ® е да произвежда продукти, които да помагат на хората да водят един здравословен начин на живот.

„Детето" на швейцарската марка е NESCAFÉ®. За създаването му се подбират само висококачествени култури от най-големите страни-производители на кафе в света. Събирането на плодовете се извършва старателно, от подбрани сортове Arabica и Robusta, като по този начин се гарантира високото му качество. Последната стъпка в производството на разтворимо кафе се прави по специална технология, въведена от NESTLÉ®, с цел постигане на неговата разтворимост и достигане до крайния продукт - разтворимото кафе NESCAFÉ®.

Учените, които работят в швейцарския концерн гарантират, че качествата на своя продукт и най-вече наличието на полезните съставки – кофеин и антиоксидантни полифеноли. Продуктът чудесно се вписва в диетичния режим на всеки консуматор, поради ниската си калорийност (в една чаша разтворимо кафе има само 2 калории, ако е направено с вода) и набавя необходимата енергия, тонизира и повишава концентрацията (в една чаша има 150-500 мг кофеин).

Кафето не води до пристрастяване и дневната доза, която не носи никакви странични ефекти при възрастните, може спокойно да варира между 3-5 чаши NESCAFÉ® на ден.

Наскоро NESTLÉ® пусна на пазара NESCAFÉ® GreenBlend - нов вид кафе особено богато на полифеноли - естествените антиоксиданти, които защитават клетките ни от ежедневното разрушително действие на окисляването. Това, което го отличава е екстрактът от неизпечени зелени зърна кафе с високо съдържание на фенолни вещества. NESCAFÉ® GreenBlend, съставен от 35% зелени зърна кафе и 65% изпечени зърна, е създаден от специалисти в областта, с цел осигуряване уникалния аромат и вкус на кафето и едновременно с това обогатяване неговото съдържание с естествени антиоксиданти.

Събирането на плодовете се извършва старателно, от подбрани сортове Arabica и Robusta, като по този начин се гарантира високото качество на NESCAFÉ®. Плодовете на кафето се подлагат на специална обработка, за снемане на външната обвивка и така се получават зелените кафени зърна.

Кафето е с леко по-сладък вкус и вече има много фенове по целия свят. Ако още не сте го опитали, давайте смело! Ще останете изненадани от приятния му аромат, вкус и полезни свойства.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Женя ( преди 10 години )
Гледах рекламата по-телевизията и реших да пробвам.До сега съм опитвала какво ли не,но без особен успех.Купих си от "Лидъл",от разтворимото,200 грама за около 6 лева.Пия по-чаша-две на ден-сутрин и следобяд.Много е приятно на вкус.И в съчетание с лека диета-ограничавам без напълно да се лишавам от сладко,мазно и хляб,от Коледа до сега съм отслабнала с цели 9 килограма,като се имат предвид Коледните и Новогодишни празници.Увеличих движението,главно разходки в парка и в къщи имам велоергометър,но не се претоварвам или преуморявам.Чувствам се много добре.усещам,че продължавам да топя мазнини.Крайната ми цел е 15 кг.Дори и джипито ми е изумено от моят успех,който пожелавам на всички дами.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Hayrie ( преди 12 години )
Da napulno sum saglasna sam ! Kafeto nima drug zamestitel .
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар