IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет погрешни схващания за храната

3 юли 2012 05 20

Някои истини се оказаха само митове

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Храната е определящ фактор, който гарантира добро функциониране на организма и отлично здраве. Затова е много важно да знаем с какво трябва да се храним. Ако си мислите, че вече знаете всичко за здравословното хранене, прочетете следващите пет мита за храната, може пък и да грешите:

1. Без „фаст фууд“, шоколадови изделия и чипс

Не трябва да се отказвате на 100 процента от бонбоните, чипсовете, шоколада или хамбургерите. Все пак има празници, като рождени дни, на които няма как да не хапнете от тортата, нали? Все пак храната е част от социалното ви общуване. Най-доброто, което може да направите е да намерите баланса – да знаете кога и какво може да хапвате.

2. Ленените семена са достатъчен източник на омега-3

Ленените семена са източник на омега-3 мастни киселини, но не са единственият и най-богатият източник. В лена се съдържат ALA мастни киселини, а останалите видове EPA и DHA се съдържат в риби като сьомга, сардини и риба тон. Така че, не разчитайте да приемате достатъчно количество омега-3 само, като поръсвате салатата си с ленени семена.

3. Ако тренирате може да ядете каквото пожелаете

Тренировката не компенсира неподходящата храна. Дори да тичате още половин час на пътеката за изяденото парче пица, ако действате на този принцип, то накрая може да се окаже, че трябва да стоите по 5-6 часа във фитнеса.

4. Не може да ядете късно през нощта

Правилото да се вечеря преди 18:00 часа на практика е непостижимо за голяма част от хората, които ходят на работа и могат да вечерят след 20:00. Всичко е индивидуално и зависи от режима на човека. Така че хапвайте спокойно, дори по-късно, просто не преяждайте и подбирайте по-полезни храни.

5. Трябва да се пият по осем чаши вода на ден

Спрете да броите точно колко чаши вода сте изпили за деня. Тялото ви най-добре знае кога има нужда от вода и сами ще усетите колко и кога да пиете. Също така не забравяйте, че плодовете и зеленчуците, които ядете също съдържат вода. Прибавяме и напитки като кафе, чай или сок, които също пиете през деня и се оказва, че всъщност не сте толкова дехидратирани, колкото си мислите.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари