Ямайската туна се нарича още крайбрежна бодлива круша или бодлив кактус. Среща се, освен в Ямайка, в други части на Карибския басейн, в югоизточната част на САЩ, в Южна Америка и в средиземноморския район на Близкия изток.
Плодът и листата на ямайската туна са използвани като билкови лекарства в Ямайка и много други страни. Ползите за здравето до голяма степен са любопитни, но са необходими още изследвания, за да бъдат признати и от традиционната медицина.
Най-често срещаните видове на ямайската туна са Opuntia littoralis и Opuntia Ficus Indica. Вторият вид е по-голям от двата и може да достигне до 5 метра височина. Плодовете на Opuntia Ficus Indica са и с най-големи размери. Наподобяват нещо средно между ягода и смокиня.
Най-подходящият климат, за да расте ямайската туна е сухият. Плодовете зреят в края на лятото и се консумират, като се премахне дебелата груба обвивка. Също така съдържат много семки и имат вкус като на сладко от диня или ягоди.
Потенциални ползи за здравето:
Ямайската туна е източник на витамин С, фибри и антиоксиданти. Също така намалява кървенето. Туната е полезна и за стомашно-чревни проблеми. Консумацията на плода може да стане и в суров вид или под формата на желета. Може да се прибавя и към сокове и чай.
На какво трябва да се обърне внимание:
Сокът от ямайската туна се препоръчва за понижаване нивото на холестерола и кръвната захар, но все още няма научни изследвания, които да го потвърждават. Бодливата круша съдържа разнообразие от хранителни вещества и е била използвано като лечебно растение в продължение на стотици години. Въпреки това обаче досега не са направени тестове, които със сигурност да потвърдят това.