IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хапвайте сирене, за да не развиете диабет

26 юли 2012 05 20

Хапвайте по две парченца на ден

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Две парчета сирене на ден могат да намалят с до 12 % риска от развиване на диабет 2-ри тип, който в много отношения е свързан с наднорменото тегло.

Тайната на този млечен продукт се крие във ферментацията му. Проучването е на холандски и британски специалисти. Те са изследвали храната на 16 800 здрави хора и на 12 400 диабетици.

Оказало се, че хората, които на ден изяждат най-малко 55 грама сирена, с 12 на сто по-рядко се разболяват от диабет. Аналогични статистически данни са били наблюдавани и при консумиралите най-малко по 55 грама йогурт или кисело мляко на ден.

По всяка вероятност пробиотиците (полезни бактерии), които се съдържат в млечните продукти, намаляват холестерина и помагат за "производството" на полезни съединения в организма. Освен това прясното и кисело мляко и сирената са богати на витамин D, калций и магнезий.

Въпреки явните плюсове на млечните продукти, специалистите не препоръчват да се минава само на консумацията на такава храна. Д-р Ян Фрейм от Diabetes UK съветва храненето да е балансирано, а не да се отделя прекомерно внимание само на отделни продукти.

В България думата „сирене" обикновено се използва за бялото саламурено сирене, но всъщност сирената са хиляди видове, всяко от тях със своите уникални характеристики, получени в зависимост от вида мляко, технологията и мястото на производство.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари