IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Най-полезните храни през лятото

31 юли 2012 12 00

Пет храни, които задължително да присъстват в менюто ви

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

През лятото организмът на човек е изложен на някои рискове като дехидратация, по-голяма чувствителност на кожата и недостиг на витамини. Най-доброто, което можете да направите, за да избегнете тези нежелани ефекти, е да ядете сезонни плодове и зеленчуци, богати на полезни вещества.

Ето и петте храни, които ако консумирате през лятото, ще се чувствате здрави и в страхотна форма:

1. Диня

Традиционно динята е плодът на лятото. И има защо – високото съдържание на вода в динята ви предпазва от дехидратация и ограничава апетита. Също така в динята се съдържа веществото ликопен, което предпазва кожните клетки от вредното въздействие на слънцето.

2. Портокали

Портокалите имат високо съдържание на калий, което е много важно за летните месеци. Когато човек се поти, организмът му губи много калий и това може да доведе до мускулни спазми. 80% от съдържанието на портокалите е вода, така че те са много подходящи за хидратиране на организма.

3. Кисело мляко

Киселото мляко е много подходящо за закуска. На пазара има много видове – с различни вкусове и плодове. Най-добре избирайте млека, които имат ниско съдържание на мазнини и по-високо съдържание на протеини. Пробиотиците в киселото мляко ще се грижат за доброто функциониране на храносмилателната ви система.

4. Целина и копър

Нищо не е по-лошо от чувството на подпухналост, когато сте се запътили към плажа. Целината и копърът действат като диуретици. Благодарение на тях губите излишни килограми, но без да дехидратирате тялото си. Съставките на целината и копъра стимулират бъбреците, като ги карат да отделят допълнителните и ненужни течности от тялото ви.

5. Салати с тъмни, листни зеленчуци

През лятото заменете задушените зеленчуци със сурови. Спанакът например е много полезен за кожата. Тъмно-зелените и оранжево-оцветени храни са богати на каротеноиди, които тялото ви превръща във витамин А, който защитава кожата от вредното въздействие на слънцето. Зелените зеленчуци намаляват чувствителността на сухата кожа и я предпазват от вредното въздействие на слънчевите лъчи.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари